Film over de échte 'Inglorious Bastard' in Synagoge Groningen

Groningen - In Synagoge Groningen wordt dinsdag 3 mei de documentaire 'The Real Inglorious Bastards' vertoond. Met in de hoofdrol de spraakmakende Groninger hoogleraar Hans Wijnberg.

'The Real Inglorious Bastards' won in 2014 de Canadese Oscar voor de beste historische documentaire. De titel van de documentaire verwijst naar de speelfilm 'Inglourious Basterds' van regisseur Quentin Tarantino.

Hans Wijnberg

Hans Wijnberg (1922-2011) was hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verwierf onder meer bekendheid door een felle polemiek met de toenmalige Groninger Studentenbond die volgens hem gedomineerd werd door communisten. Wijnberg was al 16-jarige met zijn tweelingbroer op de boot gezet naar New York. Zijn Joodse ouders zagen het nazigeweld dichterbij komen en kozen ervoor de 2 kinderen naar een veilige plek te sturen. In de Tweede Wereldoorlog nam Wijnberg dienst in het Amerikaanse leger. Onder meer vanwege zijn brede talenkennis kreeg hij de opdracht zich in Europa met een vliegtuig achter de linies van de vijand te laten droppen en vervolgens spionageactiviteiten te ontwikkelen.  Een van de meest succesvolle missies van de Amerikaanse geheime dienst, zou later blijken.

Het ware verhaal

Regisseur Quentin Tarantino liet zich door deze missie inspireren tot zijn speelfilm 'Inglourious Basterds'. De speelfilm bevat een vrije interpretatie van het waargebeurde verhaal. Maar in de documentaire 'The Real Inglorious Bastards' wordt het ware verhaal verteld, door middel van onder meer interviewfragmenten met Hans Wijnberg, historische beelden en gedramatiseerde scenes. Zo vertelt Wijnberg over de manier waarop hij op een besneeuwde berg in Zwitserland terecht kwam en 12 uur lang tot zijn middel door de sneeuw moest lopen om de bewoonde wereld te bereiken.

Uitvinder fietsbandenlijm

Hans Wijnberg woonde tot zijn dood in 2011 in het Drentse Midlaren. Zij grootvader Louis Wijnberg, drogist aan de Folkingestraat in Groningen, is de geschiedenis ingegaan als de uitvinder van Simson fietsbandenlijm, de wit-rode doosjes die nog steeds verkocht worden bij de fietsenmaker.

Voorprogramma

De vertoning van 'The Real Inglorious Bastards' in de Synagoge Groningen wordt voorafgegaan door een korte film uit een privéarchief. Hierin is Hans Wijnberg te zien die vertrekt naar New York met zijn tweeling broer Luke, als ze beiden 16 zijn. Ook wordt een aflevering van het televisieprogramma Beno's Stad (OOG TV) getoond (15 minuten). Daarin vertelt Hans Wijnberg over zijn grootvader Louis Wijnberg, diens uitvinding Simson en het bloeiende bedrijf daaruit voortvloeide. De (Engelstalige) documentaire wordt ingeleid door Wijnbergs dochter Audrey Wijnberg. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5 euro.