Portret Martijn Bakker | Navigeren op de kosmos

Groningen - Astrologie. Sommigen krijgen alleen al van het woord rode vlekken in hun nek, maar minstens zoveel mensen menen dat hemellichamen inderdaad invloed hebben op ons leven. Martijn Bakker is zo iemand. “Ik kan het niet meer anders zien.”

Door Arjen J. Zijlstra

Jaren voordat Martijn Bakker (46) zich begon te verdiepen in astrologie, werd het zaadje voor deze interesse geplant door iemand waar je een tv-serie omheen zou kunnen verzinnen: Willy uit The Bronx. De toen 19-jarige Bakker ontmoette hem op een zomerkamp 200 kilometer van New York. Willy werkte in de keuken en Bakker als klusjesman. “Aan de ene kant hij was op de vlucht voor de politie omdat hij vermoedelijk drugsdealer was geweest, maar tegelijkertijd was hij heel erg ontwikkeld en intelligent. Hij las ook yogaboeken en dat soort dingen. Ik had een klik met hem.” Zo gebeurde het dat de jonge Bakker regelmatig onder de sterrenhemel het leven zat te overdenken met deze mysterieuze collega. “Hij was tegen de 40, een zwarte man. Het was trouwens voor het eerst dat ik contact had met zo iemand. In Eelde waar ik ben opgegroeid had je toen bijna alleen maar blanke mensen.” “Op een van die avonden vertelde hij dat de mens voor een groot deel uit water bestaat, net als de aarde. En de maan heeft invloed op eb en vloed. Dus dan is het ook logisch dat de maan invloed heeft op ons. Toen was dat inzicht voor mij nog heel erg nieuw.”

Niet Jupiter

Na die bewustzijnsverruimende werkreis maakte Bakker gewoon zijn HEAO af en Willy zag hij nooit meer. In de jaren die volgden onderzocht hij allerlei spirituele stromingen, om pas als laatste uit te komen bij astrologie. “Ik was er behoorlijk sceptisch over en daarom heb ik lang de boot afgehouden. Maar er gebeurden zoveel stressvolle dingen in mijn leven die ik niet kon plaatsen en toen ben ik uiteindelijk naar een astroloog gegaan om te begrijpen wat er in godsnaam aan de hand was.” “Hij schreef een heel rapport waar ik aan de ene kant heel erg van onder de indruk was, maar aan de andere kant vond ik het nogal abstract. Daarom ben ik daarna zelf mijn horoscoop gaan onderzoeken, en ontdekte ik dat hij verkeerd had gekeken waar de maan staat. Hij had hem bij Jupiter geplaatst, de planeet van groei en geluk. Maar hij staat in werkelijkheid op mijn Uranus, de planeet van onrust en verandering. Ik werd toen eerst heel boos op die astroloog. Maar tegelijk was ik ook zodanig geïntrigeerd dat ik zelf astrologie ging bestuderen.”

Astrologenmop

Inmiddels is astrologie onlosmakelijk verbonden met Bakkers leven. Bij het prikken van een reisdatum bijvoorbeeld houdt hij rekening met de stand van de hemellichamen. Zoals toen hij naar Nepal reisde. “Vorig jaar was ik in Nepal en de datum waarop ik eerst wilde gaan zag er echt niet goed uit. Dat bleek later ook te kloppen want er is toen een vliegtuig gecrasht op Kathmandu-Airport waardoor het hele land stil lag. Het was een chaos. Toen ik een week later het vliegtuig uitstapte was het net allemaal weer opgelost. En eenmaal thuis, werd het land in puin gelegd door die mega-aardbeving.” Volgens Bakker kunnen we niet ontkomen aan de invloed van de kosmos, maar kunnen we wel kiezen hoe we ons opstellen. Hij illustreert het met een astrologenmopje: “Er was een astroloog die zag dat er een Saturnustransit aankwam. Om aan de duistere kant van deze planeet te ontkomen, sloot hij zich twee jaar lang op in zijn kelder. Toen hij eruit kwam zei hij tegen een andere astroloog: ik had me uit voorzorg twee jaar in mijn kelder opgesloten, maar er is in die tijd helemaal niks negatiefs gebeurd!”

Weerstand

“Ik wil graag meer mensen met astrologie bekend maken en dat het normaler gevonden gaat worden.” Maar Bakker ontmoet nog regelmatig weerstand en krijgt dan vaak te horen dat het bijgeloof of zweverige onzin is. “Als iemand kritiek heeft en zegt dat hij bijvoorbeeld astronomie gestudeerd heeft, dan reageer ik soms met: maar heb je ook astrologie gestudeerd?” Een van die pogingen om astrologie toegankelijker te maken voor een breed publiek was de Landelijke Dag van de Professionele Astrologie. Die organiseerde hij onlangs samen met andere leden van de Vereniging van Astrologen Noord Nederland in de Forum Bibliotheek. Zelf hield hij daar een lezing onder de titel ‘Astrologie en Levensloop’ over hoe elke levensfase, zoals peutertijd of pubertijd, onder invloed staat van een bepaald hemellichaam.

Rond of plat

“Als mensen zeggen dat ze niet in astrologie geloven, dan zeg ik: ja ik ook niet. Want het is niet echt een geloof. Je kunt het niet zien, maar je kunt het indirect wel onderzoeken. En dan kom je erachter na verloop van tijd dat het gewoon zo werkt.” “Vroeger dachten de mensen dat de aarde plat is en op een gegeven moment kwamen ze erachter dat zij rond is. Met astrologie heb ik dat eigenlijk precies zo. Ik heb een ander perspectief gekregen en kan het nu niet meer anders zien. Ik kan niet meer terug van rond naar plat.”