FC Groningen ploetert voort

Groningen - FC Groningen boekte zondag de tweede zege op een rij, maar speelde opnieuw vrij zwak. Degradatiekandidaat De Graafschap miste voor en na de 0-1 3 opgelegde kansen.

Door Wim Masker

FC Groningen oogt verdedigend kwetsbaarder dan voorgaande jaren, maar dat zie je niet terug in het aantal tegengoals. De afgelopen 3 seizoenen bedroeg het aantal tegentreffers curieus genoeg telkens 53. Met nog slechts 4 wedstrijden te gaan staat de teller nu pas op 45. Met zware uitwedstrijden tegen Feyenoord en Heerenveen voor de boeg zal het aantal tegengoals opnieuw zo rond de 53 uitkomen. Maar het zullen er niet significant meer worden. Vorig seizoen met Eric Botteghin als belangrijkste kopper was FC Groningen al geregeld kwetsbaar bij corners en vrije trappen. Nu helemaal. Waar Botteghin de meeste kopduels won, daar haalt zijn opvolger Etiënne Reijnen een veel lagere score.

Afwachten

De wat flegmatieke, afwachtende Reijnen probeert te dekken, Botteghin valt de bal aan. Een wezenlijk verschil. De Graafschap kreeg zondag mede door het weinig agressieve duelleren van Reijnen 2 grote kopkansen. Zaterdagavond speelt FC Groningen in De Kuip tegen Feyenoord dat in Michiel Kramer, Dirk Kuyt, Eric Botteghin en Sven van Beek sterke koppers heeft. Als er niet feller wordt geduelleerd, krijgt FC Groningen in Rotterdam minimaal 3 goals om de oren. Minimaal. Toch liggen de problemen van FC Groningen nog meer voorin dan achterin. Is het aantal tegengoals vergelijkbaar met dat van vorig seizoen, er wordt nu veel minder gescoord. Het vertrek van Tjaronn Chery laat zich dan ook nog meer voelen dan dat van Botteghin.

Zoektocht

Trainer Erwin van de Looi blijft maar zoeken naar de beste aanvalslinie. Jarchinio Antonia mocht zondag weer eens aan de rechterflank beginnen. Dat werd geen succes. Evenmin als Albert Rusnák op links zorgde hij voor diepgang. De snelle Amsterdammer werd niet één keer in zijn kracht gebruikt. Dat lag grotendeels aan hemzelf. Hij liet zich te vaak naar het middenveld terugvallen om daar aan uitzichtloze dribbels te beginnen.

Startblokken

Antonia is het gevaarlijkst als hij de diepte zoekt, zodat Simon Tibbling of Hedwiges Maduro hem kan lanceren. Dat deed hij niet, waardoor FC Groningen – als zo vaak – via de vleugels ongevaarlijk bleef. Pas met Oussama Idrissi in plaats van Antonia kwam er gevaar vanaf de rechterflank. Met een assist en een goal leverde Idrissi een belangrijke bijdrage aan de 3-1 zege van zijn ploeg. De jonge Brabander is vooralsnog een prima invaller.