Bestelverkeercampagne van start in Groningen

Groningen -  De politie en Verkeerswijzer Groningen starten deze maand met een bestelverkeercampagne.

De campagne wordt gevoerd omdat bestelauto’s relatief vaak betrokken zijn bij ongelukken. Tegelijk rijden er steeds meer bestelauto’s in woonwijken waar relatief veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers zijn.

2 keer meer kans om te overlijden

De gevolgen van een ongeluk met een bestelauto zijn ingrijpend. Bij een ongeluk met een bestelauto maakt een slachtoffer 2 keer meer kans om te overlijden dan bij een aanrijding met een personenauto. Daarom willen Verkeerswijzer Groningen en de politie aandacht besteden aan hoe je veilig op weg gaat met een bestelauto. Tijdens controles worden leaflets over veilig vracht vervoeren uitgedeeld. Verder biedt het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) namens Verkeerswijzer Groningen gratis rijvaardigheidstrainingen aan aan Groningse chauffeurs van bestelauto’s.

Controles

Tijdens de controleacties worden bestelauto’s uitvoerig gecontroleerd. De politie kijkt de technische staat van de voertuigen na, controleert het papierwerk en let ook op rijgedrag van de chauffeurs. De lading zit geregeld niet goed vast, valt eraf, of steekt te ver of gevaarlijk uit van het voertuig of de aanhangwagen. De aanhangwagens zelf zijn soms ook overbeladen. Of ze zijn niet goed gekoppeld en de losbreekreminrichting is niet goed vastgemaakt. Ook komen andere technische gebreken aan het licht en rijden sommige chauffeurs zonder geldig rijbewijs.

Campagne

De bestelverkeercampagne is in 2013 ontwikkeld. De flyers die worden uitgedeeld zijn afkomstig van Verkeerswijzer Groningen. De flyers zijn in samenwerking met deskundigen van de politie en het NIV samengesteld. Bij de ontwikkeling van de campagne waren ook EVO en TLN betrokken. Deze organisaties hebben meegedacht aan de ontwikkeling van de training door het NIV en de inhoud van de voorlichting.

Verkeerswijzer Groningen

image002Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Groninger Gezinsbode