UMCG start bouw standplaats traumahelikopter op Eelde

Eelde - Het UMCG start met de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe standplaats van het Mobiel Medisch Team (MMT) op Groningen Airport Eelde.

Het Mobiel Medisch Team zal nog dit najaar op Eelde zijn gestationeerd. Vanaf daar zal het team 24 uur per dag paraat zijn om met de traumahelikopter en het MMT-voertuig gespecialiseerde acute zorg te verlenen bij ernstige ongevallen.

Hangar aangekocht

In de afgelopen maanden zijn de benodigde voorbereidingen getroffen voor de nieuwe standplaats. Zo is een al op de luchthaven gevestigde hangar aangekocht, een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend, en een aannemer geselecteerd. De hangar wordt de komende tijd verbouwd: er worden verblijfs- en werkruimten voor het personeel gecreëerd en er komt een railsysteem om de traumahelikopter veilig in- en uit de hangar te transporteren. Daarnaast wordt een platform voor het opstijgen en landen van de traumahelikopter gerealiseerd.

Medio dit jaar

Naar verwachting zal het Mobiel Medisch Team al vanaf medio dit jaar met de traumahelikopter vanaf Eelde vliegen. In het najaar zal het team volledig gestationeerd zijn op Eelde.

Sneller, meer mensen bereiken

Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde acute zorg voorzien. Het team kan bijvoorbeeld 4 minuten sneller de provincie Overijssel bereiken. Dat zijn kostbare minuten wanneer elke seconde telt. Ook wordt met de nieuwe standplaats voorzien in een betere landelijke spreiding van de MMT-helikopters en dekking van Nederland.

Helikopterdek UMCG

Het helikopterdek op het dak van het UMCG blijft in gebruik om patiënten snel met de traumahelikopter naar het ziekenhuis te brengen als dat noodzakelijk is. Dit betreft ongeveer 30 % van de inzetten met de traumahelikopter.

Mobiel Medisch Team

Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg. De traumahelikopter wordt ingezet in de 3 Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. In 2015 is het MMT 1799 keer ingezet, waarvan 1333 met de traumahelikopter en 421 met de auto en 45 inzetten in Duitsland. Het MMT is sinds oktober 2000 operationeel met het MMT-voertuig en sinds november 2001 met de traumahelikopter. Sinds 2011 vliegt het MMT ook ’s nachts.