Eerste resultaten Meldweek Leefbaarheid bekend

Groningen - De Meldweek Leefbaarheid van de provincie Groningen is geslaagd. Dat maakten gedeputeerde Eelco Eikenaar van leefbaarheid en enkele leden van Provinciale Staten vrijdagmiddag bekend.

De Groningers vinden sociale cohesie belangrijk en voorzieningen die daaraan bijdragen. Ook zijn er veel ideeën binnengekomen: van een outdoor fitness-park, en meer groen en ondersteuning voor winkels tot snel internet. Sinds maandag 09.00 uur tot vrijdag 8 april 21.00 uur staat een team van leden van Provinciale Staten Groningers telefonisch te woord. Online kan ook, via www.meldweekleefbaarheid.nl. Tot nu toe zijn er 170 meldingen gedaan.

4 prikstokken

Gedeputeerde Eelco Eikenaar zegde deze week 4 prikstokken toe aan een beller uit Zuidwolde. Mevrouw Hofman belde in de meldweek met het verhaal dat de groep vrouwen waarmee zij regelmatig het zwerfvuil langs het Boterdiep opruimen, eigenlijk 4 prikstokken te kort komen. Eelco Eikenaar: "Nu moet niet iedereen ons gaan bellen voor schoonmaakmateriaal, maar ik vind dit zo een prachtig voorbeeld van mensen die zich inzetten in hun eigen omgeving, dat we spontaan besloten dat we de prikstokken gaan leveren."

Afstand burger - politiek verkleinen

Statenlid Ton van Kesteren vindt het positieve aan de Meldweek dat het een manier is om de afstand tussen de burger en de politiek te verkleinen. "We hebben de mensen uitgebreid gesproken, waardoor we een goed beeld hebben gekregen wat er onder hen leeft."

Plattelandsbewoners

Ruim 80 % van de meldingen kwam van plattelandsbewoners. 46 procent van de respondenten gaf een 8 of hoger voor de leefbaarheid van hun woonomgevingen.

22 miljoen euro

De provincie organiseerde de Meldweek om te horen wat de Groningers belangrijk vinden, wat er voor zorgt dat het goed leven is in hun straat, wijk, dorp of stad. Voor verbetering en behoud van de leefbaarheid stelt de provincie Groningen de komende 4 jaar in totaal 22 miljoen euro beschikbaar. Met onder meer de uitkomsten van deze week wordt gekeken hoe dit geld besteed gaat worden.