200.700 bezoekers voor ‘David Bowie is’ in Groninger Museum

Groningen - Ruim 200.700 mensen hebben de expositie 'David Bowie is' in het Groninger Museum bezocht.

Met dit aantal staat Groningen na Londen op de tweede plek in de rij steden waar 'David Bowie is' eerder te zien was. De expositie trok in Groningen meer bezoekers dan in de wereldsteden Berlijn, Parijs, Melbourne, Toronto, São Paulo en Chicago. Niet alleen het Groninger Museum is blij met dit resultaat, ook de winkels en horeca profiteerden van het succes. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 10 april en is uitverkocht.

Eerste bezoek aan Groninger Museum

Kunstliefhebbers en fans van David Bowie kwamen vanuit de hele wereld naar het museum. Voor ruim 4 van de 10 bezoekers aan 'David Bowie is' was dit het eerste bezoek aan het Groninger Museum. Voor 1 op de 5 bezoekers was de expositie aanleiding voor een eerste bezoek aan de stad Groningen. Onder de Nederlandse bezoekers kwam 75 % van buiten de provincie Groningen. Maar liefst 1 op de 10 bezoekers kwam uit het buitenland, waarvan 50 % uit Duitsland.

‘De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding’

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum: “Wij zijn blij en trots dat wij deze tentoonstelling naar Nederland hebben kunnen halen, en zo de ervaring konden delen met onze bezoekers. De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding, niet alleen voor de fans van David Bowie, maar voor een breed publiek.”

Gerelateerde evenementen

De tentoonstelling ging gepaard met tal van evenementen gerelateerd aan David Bowie. Zo hield het Groninger Museum iedere vrijdagavond een Bowie Late Night, waar de bezoekers voorafgaand aan het bezoeken van de tentoonstelling een lezing over David Bowie konden bijwonen. Deze avonden bleken zo in trek dat ze al voordat het programma bekend was uitverkocht waren. Onder meer journalist Leo Blokhuis, modeontwerper Hans Ubbink en Vogue-redacteur Nathalie Wouters gaven een lezing.

David Bowie-treincoupé

Ook buiten het Groninger Museum om werden veel activiteiten georganiseerd. In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen reed in januari elke weekend van Zwolle naar Groningen een trein met David Bowie-coupé. Reizigers konden met een virtual reality-bril een virtuele reis maken door de wereld van David Bowie. Het Noord Nederlands Orkest organiseerde een speciale concertreeks en in het Groninger Forum draaide maandenlang elk weekend een film van David Bowie. Winkels in de binnenstad van Groningen deden mee aan een Bowie-etalagewedstrijd, Noorderlicht Fotografie toonde concertfoto’s uit de jaren '70 en het Stripmuseum liet strips, tekeningen en illustraties zien geïnspireerd op het karakter Ziggy Stardust. 'David Bowie is' reist door en is in 2017 te zien in Tokio, Japan.