Hightechcamera meet continu blauwalgen op het Paterswoldsemeer

Haren - Waterschap Noorderzijlvest introduceert donderdag 7 april de EcoWatch. Dit is een innovatieve veldmonitor om de oppervlaktewaterkwaliteit op afstand via het internet te kunnen meten.

De eerste EcoWatch staat op een paal in het Paterswoldsemeer bij het strandje De Lijte en bepaalt continu de (blauw)alg-concentratie in het water. De ontwikkeling van de Ecowatch is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen het waterschap Noorderzijlvest, Meerschap Paterswolde, BlueLeg Monitor uit Sneek, Water Insight en INCAS3. De toegepaste techniek is ontleend aan de manier waarop satellietbeelden worden vertaald naar de kwaliteit van het water. Het gebruik van de EcoWatch past in de strategie van Noorderzijlvest om innovatieve technologie in te zetten om zijn taken uit te kunnen voeren en bij te dragen aan de verbetering van de leefomgeving.

Continue controle zwemwaterkwaliteit

De EcoWatch kan, in tegenstelling tot een satelliet, de hele dag door de kwaliteit van het water meten en wordt daarbij niet gehinderd door het wolkendek. De gegevens gaan vervolgens via internet naar het waterschap. Met deze gegevens kan Noorderzijlvest ook voorspellen hoe de (zwem)waterkwaliteit zich de komende dagen zal ontwikkelen. Het waterschap kan zijn watermanagement economisch meer verantwoord uitvoeren en tegelijk meer begrip ontwikkelen van het ontstaan van blauwalg. Het kan risico’s dan beter inschatten, maatregelen sneller nemen en het publiek kan beter worden geïnformeerd.

Financiële steun

Deze technologische innovatie is financieel ondersteund door de provincie Friesland, het Ministerie van Economische Zaken, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en waterschap Noorderzijlvest.