Lezing over architect en stedenbouwkundige Le Corbusier

Groningen - Kunsthistorica Jikke van der Spek geeft woensdag 20 april een lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. In deze lezing wordt stilgestaan bij het architectonisch en stedenbouwkundig oeuvre van Le Corbusier en de betekenis ervan voor de architectuur van de 20ste eeuw.

‘Een huis is een machine om in te wonen', zo luidt een beroemde uitspraak van Le Corbusier. De als Charles-Edouard Jeanneret geboren Zwitsers-Franse architect behoort tot de invloedrijkste architecten en stedenbouwkundigen van de 20ste eeuw. Hij stond in zijn ontwerpen voor een radicale breuk met bouwmethoden uit het verleden en koos voor strakke vormen, moderne materialen en nieuwe technieken. Dit leidde tot doosvormige gebouwen met platte daken en de toepassing van gewapend beton, staal en glas, in plaats van traditionele gebouwen in ambachtelijk metselwerk.

Bijlmermeer

Le Corbusier was in 1928 betrokken bij de oprichting van het internationale architectuurcongres CIAM. Als stedenbouwkundige keerde hij zich tegen 'de waan van de eengezinswoning' en ontwikkelde zijn Unité d'Habitation, complete woongemeenschappen ondergebracht in een gigantisch flatgebouw. Hij ontwikkelde ideeën voor de functionele stad, een stad waarin de functies wonen, werken, verkeer en recreatie strikt gescheiden werden. De Bijlmermeer behoort tot de meest consequente, en meest beruchte uitwerkingen van deze denkbeelden. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: Boekhandel Van der Velde.