Het zit FC Groningen weer eens mee

Groningen - Nóg 7 keer winnen en 2 keer gelijk en FC Groningen speelt ‘gewoon’ weer Europees. Uitgesloten is het niet, maar onwaarschijnlijk is het wel.

Door Wim Masker

De 1-0 zege op ADO van zondagmiddag was zeer gelukkig en nauwelijks verdiend, maar niemand bij FC Groningen die daarom maalde. De vreugde onder spelers en trainers was groot. Een dag eerder, tijdens de laatste training op sportpark Corpus den Hoorn, bleek al dat 6 opeenvolgende nederlagen de moraal van de spelersgroep niet hadden aangetast. Het plezier spatte er vanaf tijdens het afsluitende trainingspartijtje in de zon. Prachtige goals van met name Jesper Drost werden met bewonderend gejoel begroet. Een dag later liet de 23-jarige middenvelder andermaal zien over een voortreffelijke traptechniek te beschikken. Een knappe redding van doelman Martin Hansen voorkwam dat Drost zijn tweede competitietreffer kon bijschrijven.

Play-offs

Nog 5 competitiewedstrijden speelt FC Groningen. Uit tegen Feyenoord en Heerenveen, thuis tegen De Graafschap, Roda en Heracles. Een oogst van 9 punten is niet onrealistisch. Het zal niet genoeg zijn voor het bereiken van de play-offs. De Graafschap is zondagmiddag in Euroborg de eerstkomende tegenstander. De Achterhoekers zijn na de winterstop uit schijnbaar geslagen positie teruggekomen en hebben in 2016 meer punten gepakt dan FC Groningen.

Aanstekelijk

Het voetbal van De Graafschap is gestoeld op een aanstekelijk enthousiasme. De ploeg van trainer Jan Vreman speelt een opportunistisch 4-4-2 met Cas Peters en de lange Vincent Vermeij als onvermoeibare spitsen. Hiide Jurjus is een keeperstalent. Nathaniel Will, Robin Pröpper, ‘Tedje’ van de Pavert en Jeroen Tesselaar – of oud-FC Groninger Tolgahan Cicek – vormen de achterhoede. Keiharde werkers, geen grootse voetballers. Middenvelder Dean Koolhof, zoon van FC Groningen-scout is de talentvolste speler, maar helaas ook de meest blessuregevoelige.

Voorland

De stijl die De Graafschap hanteert, spreekt ook in Groningen aan. Misschien is opportunistisch vechtvoetbal ook wel het voorland van FC Groningen, want de club van directeur Hans Nijland krijgt steeds meer concurrentie van clubs die in handen zijn van schatrijke eigenaren. FC Utrecht, Vitesse, ADO, NEC en Roda JC hebben veel minder reguliere inkomsten dan FC Groningen, maar kunnen dankzij hun ‘weldoeners’ aanzienlijk meer uitgeven dan er binnenkomt.

Volksclub

FC Groningen had ADO-topscorer Mike Havenaar ook wel willen aantrekken, maar de Japanner met Nederlandse wortels strijkt in den Haag een half miljoen aan salaris op. Dat kan FC Groningen niet bieden, tenzij de supporters 2 keer zoveel geld voor hun seizoenkaart gaan betalen. Maar een dergelijk offer zullen ze niet brengen en zal Hans Nijland ook niet van ze vragen. FC Groningen wil namelijk een volksclub blijven.