'Wilde' schilderkunst uit de jaren '80 in Groninger Museum

Groningen - Het Groninger Museum toont vanaf zaterdag 30 april de expositie 'Nieuwe Wilden'. In deze expositie staat de ‘wilde’ schilderkunst uit het Duitsland van begin jaren '80 centraal.

Het zwaartepunt in de tentoonstelling ligt op kunstenaarsgroepen die in Keulen, Berlijn, Düsseldorf en Hamburg actief waren, waartoe onder meer kunstenaars als Walter Dahn, Helmut Middendorf, Milan Kunc, Salomé en Elvira Bach behoren.

Neo-expressionisme

Zo brutaal en heftig als de punk ooit de wereld van de popmuziek opschudde, zo manifesteerde het neo-expressionisme zich iets later in de kunstwereld. De kunst werd in de jaren '60 en '70 gedomineerd door abstracte en conceptuele tendensen. Bijna niemand had verwacht dat de figuratieve, expressionistische schilderkunst met zo’n grote kracht terug zou komen. Dat gebeurde wel, in meerdere landen tegelijk, en nergens op zo brede schaal als in West-Duitsland. Daar vormden zich groepen jonge kunstenaars die, vaak in wisselwerking met elkaar, rauwe, provocerende en humoristische schilderijen maakten. Voor velen voelden de nieuw ontdekte mogelijkheden van figuratieve schilderkunst als een bevrijding. De getoonde, veelal zeer grote, schilderijen getuigen daarvan.

Onderlinge verschillen

Hoewel de kunstenaars in de tentoonstelling allemaal onder de etiketten 'Nieuwe Wilden' en 'neo-expressionisme' worden gepresenteerd, zijn de onderlinge verschillen soms groot. Bij alle ‘wildheid’ blijken sommige schilders behoorlijk virtuoos te zijn. Zij tonen op hun manier respect voor de schilderkunstige traditie en zijn geïnspireerd door, bijvoorbeeld, het Duitse expressionisme. Aan het andere uiterste staan kunstenaars die met opzet zo lelijk mogelijk schilderen en de spot lijken te drijven met alles. Zij beoefenen met onverholen sarcasme wat toen ook wel bad painting werd genoemd.

Nieuwe Wilden

'Nieuwe Wilden' toont werk van Hans Peter Adamski, Peter Angermann, Elvira Bach, Ina Barfuss, Peter Bömmels, Werner Büttner, Luciano Castelli, Walter Dahn, Jiří Georg Dokoupil, Rainer Fetting, G.L. Gabriel, Georg Herold, Gerard Kever, Martin Kippenberger, Jan Knap, Milan Kunc, Helmut Middendorf, Christa Näher, Gerhard Naschberger, Albert Oehlen, Markus Oehlen, Salomé, Andreas Schulze, Bettina Semmer, Volker Tannert, Thomas Wachweger en Bernd Zimmer, is van 30 april tot en met 23 oktober te zien.

Academie Minerva

In deze periode presenteert Academie Minerva, in samenwerking met het Groninger Museum, de tentoonstelling 'Nieuwe Wilden in Minerva'. In het gebouw aan de Praediniussingel, waar in de jaren '80 het voormalige Groninger Museum huisde, hadden veel kunstenaars van de Nieuwe Wilden hun eerste museale presentatie. In de Koepelzaal hangen 10 grote werken uit de collectie 'Nieuwe Wilden' van het Groninger Museum. De expositie is van 2 mei tot en met 17 juni gratis toegankelijk op werkdagen; van 10.00 tot 18.00 uur.

‘Wilden’ in de Fundatie

Parallel aan 'Nieuwe Wilden' is in Museum de Fundatie in Zwolle 'Wilden - Expressionisme van ‘Brücke’ & ‘Der Blaue Reiter' te zien;  van 28 april tot en met 18 september. De expositie toont met ongeveer 100 werken het eerste grote museale overzicht van Duitse expressionistische schilderkunst uit het begin van de 20ste eeuw in Nederland.