Brandwondencentrum Groningen als eerste in Nederland Europees gewaarmerkt

Groningen - De European Burns Association (EBA) heeft het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis vrijdag als eerste van de 3 Nederlandse Brandwondencentra Europees gewaarmerkt.

Hiermee is onafhankelijk vastgesteld dat de brandwondenzorg in het Martini Ziekenhuis voldoet aan de Europese kwaliteitsstandaard.

Specialistische zorg

Het behandelen van brandwonden vraagt om heel specifieke faciliteiten, strikte hygiëneregels en specialistische zorg van een team van professionals. De zorg voor een patiënt met brandwonden vraagt specifieke kennis. De benodigde brandwondenzorg is afhankelijk van de ernst van de brandwonden: in alle gevallen moet kwaliteit van de zorg zijn gewaarborgd.

Gerard Beerthuizen

Chirurg Gerard Beerthuizen, medisch hoofd van het brandwondencentrum, is trots op het resultaat: "Brandwondenzorg is teamsport waarin de patiënt centraal staat. Het herstel van de patiënt vraagt uiterste inspanningen van de patiënt en het team. Wij leggen de lat hoog als het gaat om kwaliteit van de brandwondenzorg en zijn constant bezig met innoveren. De verificatie op Europees niveau zien we dan ook als een prachtige erkenning voor de jarenlange inzet voor de brandwondenzorg in Nederland."

European Burns Association

De EBA is in 2015 gestart met het verifiëren van Europese brandwondencentra. Dit in navolging van de American Burn Association (ABA), die brandwondencentra in de Verenigde Staten en Canada verifieert. De EBA heeft overzicht over alle brandwondencentra in Europa. In Europa zijn in totaal 5 brandwondencentra geverifieerd. Dit wordt gezien als een belangrijke stap in het internationaal organiseren en waarborgen van de opvang van slachtoffers bij rampen. De andere 2 brandwondencentra in Nederland, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, zullen naar verwachting later dit jaar worden geverifieerd.