Lezing over adel in Groninger kerken

Groningen - Saskia van Lier geeft woensdag 13 april in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over adel in Groninger kerken.

Sommige Groninger kerken ademen adel. Hoewel er feitelijk geen sprake was van adel in de provincie Groningen, gedroegen enkele families zich als ware baronnen op hun land en in 'hun' kerk. Vanwege hun grote landbezit hadden de families veel rechten in de plaatselijke kerk. Orgels, herenbanken, preekstoelen, rouwborden en rouwmonumenten werden door hen betaald en vaak voorzien van het familiewapen.

Adellijke kerkinterieurs

In nagenoeg alle oude kerken in Groningen manifesteert de Groninger adel zich, maar in sommige kerken meer dan in andere. De kerkinrichting lijkt in deze gevallen een verlengstuk te zijn van de eigen borg, waar ook met veel pracht en praal aan bezoekers getoond werd hoe rijk het familieverleden was en hoe groot de macht was. De dominee zal het er soms moeilijk mee gehad hebben: een mooie kansel geeft de schoonheid van Gods Woord weer, maar moet er een adellijk wapen op?

Saskia van Lier

Saskia van Lier (Ameland, 1978) studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze wordt met name geboeid door de historische kant van de verschillende geloofsculturen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en houdt zich bezig met Groninger kerken. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, begint om 19.30 uur en duurt 2 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen.