Boekje en lezing over grafkelders

Groningen - Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) presenteert vrijdag 8 april een nieuw deeltje in haar Kerkhovenreeks: 'Een grote hoop verrot holt en dog weijnig beenderen – Grafkelders in het Groningerland'. Schrijver Harry Brouwer geeft aansluitend een lezing over dit onderwerp in de Remonstrantse Kerk in Groningen.

Harry Brouwer deed in de Groninger Archieven en in oude kranten onderzoek naar de veelal vergeten grafkelders. In zijn lezing presenteert hij de uitkomsten van zijn onderzoek. Ter inleiding wordt kort stilgestaan bij de menselijke fascinatie voor de dood en de dood in de kunst. Vervolgens passeert een groot aantal grafkelders, één van de statussymbolen van de Groninger adel, de revue. Ter vergelijking wordt ingegaan op enkele bekende kelders in Nederland. Ten slotte wordt ingegaan op de gang van zaken bij de dood van een dorpsheer, evenementen die vroeger niet ongemerkt voorbij gingen.

Harry Brouwer

Harry Brouwer (1946) werkte 25 jaar lang als Hoofd Opleidingen binnen het Doveninstituut ‘Effatha’ in Voorburg en Zoetermeer. Na terugkeer naar zijn geboortegrond werkte hij 10 jaar lang als beleidsmedewerker communicatie voor het Doveninstituut H.D. Guyot in Haren. Sindsdien is hij gepensioneerd. In zijn vrije tijd verricht hij tegenwoordig onderzoek naar de geschiedenis van de voormalige borg in Harssens. Hierover publiceerde hij in ‘Stad & Lande’, tijdschrift van de historische vereniging van dezelfde naam. Over een onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het historische pand op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat Westzijde in Groningen schreef hij het boek ‘Vooran over Ebbingenpoortenbrugge’ (Profiel 2003).

Kerkhovenreeks

'Een grote hoop verrot holt en dog weijnig beenderen – Grafkelders in het Groningerland' is de achttiende in een reeks uitgaven over kerken en kerkhoven uitgebracht door de SOGK, met als doel de belangstelling voor dit bijzondere culturele erfgoed in het Groninger land te bevorderen. Deze reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Dr. P.H. Wijkfonds. De tekstredactie, grafische vormgeving en productie van dit boekje werd weer verzorgd door Ekkers & Paauw. De lezing begint om 20.15 uur. Entree: 2,50 euro (SOGK-donateurs gratis). Aanmelding (voor 7 april): info@groningerkerken.nl of 050-3123569.