Luthers Bach Ensemble en Cecilia Bernardini spelen 'Brandenburgse Concerten'

Groningen - Het Luthers Bach Ensemble voert zondag 10 april de 'Brandenburgse Concerten' van Johan Sebastian Bach uit in de Lutherse kerk in Groningen. Het barokorkest doet doet dit met de Nederlandse violiste Cecilia Bernardini als concertmeester.

Het Dunedin Consort uit Edinburg zette de 6 'Brandenburgse Concerten' van Bach in 2013 op cd. De Engelse pers was lyrisch over het gezelschap (‘wellicht de beste authentieke uitvoering nu beschikbaar’) én over de concertmeester daarvan, Cecilia Bernardini (‘topprestatie’). Het Luthers Bach Ensemble is dan ook verguld te mogen samenwerken met Bernardini. "Zij is een internationale ster, zowel met werken uit de Oude Muziek als met muziek uit de klassieke periode en met eigentijdse composities", weet het orkest. Met blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf, trompettist Robert Vanryne en klavecinist Robert Koolstra zijn ook de andere instrumenten sterk bezet.

Brandenburgse Concerten

De 'Brandenburgse Concerten' zijn in 1721 opgedragen aan Christian Ludwig, markgraaf van Brandenburg. Pas in de 19de eeuw werd het manuscript teruggevonden. Sindsdien behoren de 6 concerten horen tot de meest geliefde werken van Bach. Bach liet hierin zien hoe hij de nieuwste ontwikkelingen, die van het concerto grosso in Italië, op de voet volgde, maar tegelijk bediende hij zich van oudere tradities, zoals danssuites. En hij experimenteerde met ongehoorde nieuwigheden, zoals in het vijfde concert, waarin in het eerste deel het klavecimbel als solo-instrument met orkestbegeleiding optreedt. Het concert in de Lutherse kerk begint om 15.00 uur. Entree: 25 euro (vriend € 20, student € 12). Voorverkoop: Boekhandel Godert Walter, Boekhandel Daan Nijman, www.luthersbachensemble.nl of via 06 - 149 22 638.