Groningse Nieuwe #65: 'Vier Seizoenen, de Meester Croneschool'

Groningen - In het Groninger Forum in Groningen staat zondag 10 april de 65ste aflevering geprogrammeerd van ‘Groningse Nieuwe’. Hierin wordt de onderwijsdocumentaire 'Vier Seizoenen, de Meester Croneschool' van de Groningse filmmaker Ester Kroezenga vertoond.

Ester Kroezenga volgde de ontwikkelingen in het laatste jaar van De Meester Croneschool in het Drentse dorp Oudemolen: met het wisselen van de seizoenen worden ook de geleidelijke en meer dramatische veranderingen zichtbaar die deze kleine basisschool doormaakte.

School met 13 leerlingen

'Vier Seizoenen' laat de mooie kant van een school met 13 leerlingen zien, maar ook de worsteling van de leerkrachten. Want hoe bewaak je de kwaliteit van onderwijs als je bijvoorbeeld maar 2 leerlingen hebt in groep 6? De leerlingen genieten van de ruimte en persoonlijke aandacht op school maar stuiten ook op beperkingen. Tijdens het buitenspelen kan de sfeer bijvoorbeeld omslaan als een blad aan de boom: er zijn vaak te weinig kinderen om te kunnen kiezen wat je wilt doen. Door middel van gezamenlijke dans- en theaterlessen worden de kinderen naarmate het jaar vordert uiteindelijk op speelse wijze voorbereid op het naderende emotionele einde van de Meester Croneschool. Groningse Nieuwe #65, georganiseerd door het Groninger Forum en Groninger Videolandschap, begint om 16.30 uur. De film duurt 73 minuten. Entree: 2,50 euro.