FC Groningen-talenten niet op 1

Groningen - FC Groningen hoopt zondag bij ADO een einde te maken aan een reeks van 6 nederlagen. De 3 belangrijkste opleidingsteams strijden om promotie of tegen degradatie.

Door Wim Masker

FC Groningen wil structureel meedingen naar een ticket voor Europees voetbal. Vanaf 2018 moet dat gebeuren met een selectie die voor de helft bestaat uit spelers uit eigen opleiding. Althans, dat is het streven. Ruim 2 jaar voordat het zover is, hebben de belangrijkste opleidingsteams er echter de grootste moeite mee om op het hoogste niveau te spelen. Een tussenbalans, 1,5 maand voor het einde van de competities.

Promotie mislukt

Spelers uit de onderbouw, de huidige 2 D-pupillenteams of van het team onder 15 jaar (C1), zijn in 2018 normaal gesproken nog te jong om voor de A-selectie uit te komen. FC Groningen wil ook met deze teams op een zo hoog mogelijk niveau spelen, maar dat lukt niet helemaal. C1 slaagde er vorig seizoen niet om zich voor de nieuwe eredivisie van 14 clubs te kwalificeren en slaagt daar dit seizoen evenmin in. De promotiestrijd gaat tussen FC Twente en PEC Zwolle.

Promotiekans

FC Groningen A1 en B1 maken nog wel kans om volgend seizoen in de eredivisie te spelen. B1 speelt sinds de winterstop in een promotie-/ degradatiepoule. Op dit moment staat de ploeg van oud-prof Sander van Gessel op een promotieplaats. Het elftal is vrij talentvol, maar speelt soms te vlak en is verdedigend kwetsbaar.

Degradatieplaats

Het A1 van Peter Hoekstra speelt net als B1 in een promotie-/ degradatiepoule en staat op een degradatieplaats. A1 is veel minder talentvol dan B1, maar heeft nog kans om aan degradatie te ontsnappen. De spelers uit de jaargang 1997 moeten de jeugdopleiding na dit seizoen verlaten. Hoeveel van hen bij de club kunnen blijven, zal mede afhangen van het niveau waarop Jong FC Groningen volgend seizoen uitkomt. Dat kan variëren van Eerste tot Derde Divisie.

Neergaande lijn

De resultaten van Jong FC Groningen laten de laatste weken te wensen over. Op moeizame gelijke spelen tegen FC Utrecht en AZ volgde een kansloze nederlaag tegen Sparta. De mindere resultaten kunnen niet los worden gezien van de promotie van topscorer Oussama Idrissi naar de A-selectie en het wedstrijdritme laten opdoen van reserves van het eerste elftal. Voor de ploeg van trainer Alfons Arts is de Eerste Divisie te hoog gegrepen, maar instromen in de nieuwe Tweede Divisie zou mooi zijn. En dat heeft de ploeg nog volledig in eigen hand.