Interview met auteur Bertien Minco in Synagoge Groningen

Groningen - Historicus Stefan van de Poel interviewt Bertien Minco zondag 10 april in de synagoge in Groningen. Hij doet dit naar aanleiding van haar 3 april te verschijnen debuutroman 'Liever niet op reis'.

De in Amsterdam woonachtige Bertien Minco is geboren en getogen in Groningen. Zij groeide op in de kleine naoorlogse Joodse Gemeente in de stad van de jaren ’60 en ’70. De persoonlijke roman ‘Liever niet op reis’ speelt zich deels af in haar geboortestad.

Liever niet op reis

Over de oorlogsgeschiedenis van haar Joodse familie is voornamelijk gezwegen. Als Rivka’s man bij haar is weggelopen en haar dochter vertrokken is voor een wereldreis, besluit ze onderzoek te doen naar het verleden. Rivka interviewt haar moeder en tante, beiden overlevenden van de holocaust, en gaat mee op een boeddhistische groepsreis naar Auschwitz. Ze verdiept zich in wat de namen, data en verhalen haar kunnen leren. 'Liever niet op reis' volgt Rivka bij haar intensieve zoektocht en vertelt niet zozeer de familieverhalen zelf, als wel de wijze waarop ze zijn verzwegen en de enorme impact die dat nog altijd heeft op haarzelf, maar ook op de volgende generatie.

Stefan van der Poel

Stefan van der Poel is historicus en onderzoeker. Hij schreef ‘Joodse Stadjers’ over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Groningen. Van der Poel interviewt Minco van 15.00 tot 16.30 uur. Na afloop zal de auteur signeren. De bijeenkomst wordt afgesloten met en kleine receptie.