Onderzoek naar stadsduiven in Groningen

Groningen - In de stad Groningen wordt sinds 1 januari onderzoek gedaan naar stadsduiven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Henri Zomer, een door het Vogeltrekstation Nederland gecertificeerde vogelringer.

"Stadsduiven zijn voor de meeste mensen erg bekende vogels, maar er is weinig bekend over deze dieren", meldt hij. "Hoe oud worden ze? Zitten ze altijd op dezelfde plek te eten of vliegen ze juist door de hele stad?"

2 ringen

Zomer probeert met zijn onderzoek antwoord te krijgen op deze en vele andere vragen. Stadsduiven worden daarvoor gevangen en voorzien van unieke ringen. De stadsduiven krijgen 2 ringen. Een metalen ring met een 7-cijferige unieke code en een gekleurde ring met een 2-delige code (1 letter gevolgd door 1 cijfer).

Inwoners kunnen helpen

Dankzij deze ringen zijn de vogels individueel te volgen. Inwoners (en bezoekers) van Groningen kunnen hierbij helpen, stelt Zomer. "Ziet u een stadsduif met een gekleurde ring met daarop een code, geef deze dan door aan mij. Stadsduiven worden veel gezien in parken en kunnen makkelijk worden gefotografeerd. Vaak is met het blote oog of via een foto de code op de gekleurde ring goed te lezen." Elke melding is erg waardevol, benadrukt de onderzoeker. Meldingen kunnen (voorzien van plaats, tijd en code) worden gedaan via ringzomer@gmail.com.