Groningen en Ten Boer starten regentonnenactie

Groningen - De gemeenten Groningen en Ten Boer trappen vrijdag 25 maart op de Bloemenjaarmarkt in Groningen een regentonnenactie af. Deze actie, die tot 1 oktober loop, is gericht op het benutten van regelwater.

Op de Bloemenjaarmarkt wordt op de hoek Vismarkt – Guldenstraat  informatie gegeven over het benutten van regenwater. Hierbij worden diverse modellen regentonnen gedemonstreerd. Verder loopt een regentonnen-promotieteam over de markt.

760 millimeter regenwater

In Nederland valt jaarlijks gemiddeld 760 millimeter regen, dat is 760 liter op 1 vierkante meter. Dat regenwater is schoon en prima te gebruiken voor allerlei doeleinden. Voor de planten bijvoorbeeld, maar ook voor het wassen van ramen is regenwater heel geschikt.

Regenton met korting

De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is in een regenton. Inwoners van de gemeenten Groningen en Ten Boer kunnen in de actieperiode met 17,50 euro korting een regenton kopen (bij deelnemende winkels). De daarvoor benodigde kortingsbon is opgenomen in een folder die behalve in de winkels zelf, ook verkrijgbaar is in de bibliotheken, diverse wijkcentra, supermarkten in Ten Boer en bij de gemeentelijke informatiebalies. Ook is de folder te downloaden via de gemeentelijke websites en via Facebook (Operatie Steenbreek Groningen).

Regenwater benutten

De gemeenten Ten Boer en Groningen benutten zelf ook regenwater. In alle nieuwe situaties wordt regenwater gescheiden van afvalwater. Ook als het riool vervangen wordt, wordt het systeem aangepast en het regenwater gescheiden afgevoerd. Het wordt dan zoveel mogelijk opgeslagen en gebruikt in parken en ander groen in de omgeving. In de vijvers zorgt het regenwater voor doorstroming waardoor de waterkwaliteit verbetert.