Rolpaden in binnenstad van Groningen

Groningen - De gemeente Groningen is voornemens rolpaden – vooral bekend van vlieghavens - te introduceren in de Groninger binnenstad. Om de afstand van bushalte naar de Grote Markt te overbruggen.

Nu de gemeenteraad van Groningen beslist heeft dat de bussen uit het centrum worden verbannen, is er impliciet voor gekozen om de stadsbussen via de diepenring te laten rijden. Daarom worden op logische plekken bushaltes gesitueerd, bijvoorbeeld voor de Stadsschouwburg en, er tegenover, aan de Turfsingel. Omdat veel ouderen en mensen die slecht ter been zijn moeite zullen hebben met de grote afstand tussen Turfsingel en de Grote Markt, heeft de gemeente gekeken naar alternatieven.

Rolpaden

“We hebben gekeken naar busjes, golfkarretjes en vele andere vormen van vervoer, maar uiteindelijke gekozen voor een veel betere en goedkopere oplossing: de aanleg van rolpaden“, meldt gemeentelijk woordvoerder Jan Dinsan. “De bekendste rolpaden worden gebruikt op Schiphol, omdat ze veilig en snel zijn. Tot voor kort waren ze behoorlijk duur, maar dat is verleden tijd. Ze worden namelijk voorzien van reclame en daardoor zijn ze voor ons financieel aantrekkelijk. Bovendien gaan we vrachtwagens verbieden in het centrum te komen. Ze moeten laden en lossen op de Turfsingel/ Schuitendiep en het vervoer van goederen wordt vervolgens door middel van karretjes gereguleerd. De rolpaden zijn daarbij onontbeerlijk. Op deze wijze wordt het centrum aantrekkelijker als verblijfsgebied.” De aanleg is kostbaar, maar die wordt betaald vanuit de zogenaamde Zuiderzeegelden. Door het onderhoud en de exploitatie grotendeels uit de reclamebaten te financieren, zijn de kosten voor de gemeente te overzien.

Proef

Er is voor gekozen om eerst een proef te doen met de aanleg van rolpaden in de Sint Jansstraat, tussen het Provinciehuis en de Grote Markt. Aan beide kanten van de straat komen meerdere rolpaden. Het worden geen lange rolpaden, omdat ze niet kunnen kruisen met zijstraten, opritten en andere paden.

Schouw weekje uitgesteld

De voor vrijdag (morgen) geplande eerste schouw is een weekje uitgesteld vanwege de Bloemenjaarmarkt die dag. Derhalve vindt vrijdag 1 april een eerste schouw van de Sint Jansstraat plaats. Daarbij wordt bekeken waar de rolpaden moeten komen te liggen en hoe lang ze moeten zijn. De verwachting is dat de rolpaden er liggen op het moment dat de nieuwe dienstregeling van de bussen operationeel is. Als de proef slaagt, zullen in rap tempo de volgende straten volgen: Oosterstraat, Herestraat, Vismarkt/ Akerkhof en Oude Ebbingestraat.

Reacties

De Gezinsbode is benieuwd naar de reacties van lezers: bent u positief, negatief, neutraal of is het nog niet genoeg ? Graag zien we uw reactie op gezinsbode@ndcmediagroep.nl.