Fietstocht langs buurtmoestuinen met peulenpootpakketten

Groningen - Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Anke van Duuren van de gemeente Groningen stappen donderdag 24 maart op de fiets voor een ware slalom door de stad. Dan leveren zij namelijk circa 30 peulenpootpakketten af bij buurtmoestuinen in Groningen. Zij doen dat om het jaar van de peul mee in te luiden.

Year of Pulses

De Verenigde Naties heeft 2017 uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses’, ofwel het jaar van de peulvruchten. "Bonen, erwten, linzen en al die andere peulvruchten zijn perfecte vleesvervangers; rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels", weet Akkeliene Postema. "Het is juist de productie van de dierlijke eiwitten, zoals vlees en zuivel, die voor de meeste milieu-impact zorgen in ons voedselsysteem. Bovendien zijn peulvruchten ook gewoon lekker en komt een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten van eigen bodem."

Consumeren peulvruchten aanmoedigen

De gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen willen het produceren en consumeren van peulvruchten aanmoedigen. Voor de bodem zijn eiwithoudende gewassen namelijk ook een plus: de teelten leggen stikstof en CO2 vast en verbeteren de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast zijn ze gezond en helpen ze om cholesterol te verlagen. Buurtmoestuinen konden daarom gratis zo’n peulenpootpakket bestellen.