Nog veel te verliezen voor FC Groningen

Groningen - 6 speelronden voor het einde van de competitie heeft FC Groningen de kans op deelname van de play-offs zo goed als verspeeld. Maar het kan nog erger.

Door Wim Masker

Wanneer FC Groningen 6 plaatsen onder FC Utrecht eindigt, zakt de ploeg van trainer Erwin van de Looi naar de 9de plaats op de ranglijst die bepalend is voor de verdeling van de tv-gelden. Voor deze ranglijst tellen de eindklasseringen over de laatste 10 seizoenen, waarbij het eerste seizoen factor 1 en het huidige seizoen factor 10 krijgt. Dat Vitesse FC Groningen op die totaalranglijst gaat passeren, is na de nederlaag van zondag welhaast zeker. Vitesse hoeft maar 1 plaats boven FC Groningen te eindigen om de 7de plaats over te nemen.

Mislukt seizoen

Voor FC Groningen valt er dus nog veel te verliezen. Behalve zes wedstrijden een kleine 1,5 miljoen euro aan tv-gelden! Het is dan ook zaak dat FC Groningen in het restant van de competitie nog een paar plaatsen klimt om zo de afstand tot FC Utrecht te verkleinen. De 10de plaats is nog haalbaar. Met een paar goede overwinningen kan FC Groningen bovendien de wrange nasmaak van een teleurstellend seizoen nog enigszins wegspoelen.

Te weinig kwaliteit

Het is hier vaker gesteld: FC Groningen heeft het vertrek van de uitblinkers Eric Botteghin en Tjaronn Chery, en zelfs dat van de vaak matige werkbij Maikel Kieftenbeld, onvoldoende kunnen compenseren. De selectie is in de breedte iets sterker geworden, maar het basiselftal is verzwakt. Tegen de subtoppers AZ, FC Utrecht en Vitesse kwam FC Groningen telkens duidelijk tekort.

Geen vastigheid

Hoger geklasseerde clubs als Heracles, PEC, NEC of ADO hebben echter geen betere spelers. Wat zij wel hebben, is een beter ingespeeld elftal. Dat heeft FC Groningen na 28 wedstrijden nog steeds niet en dat valt de trainers aan te rekenen. Ze hebben geen definitieve keuzes kunnen maken uit het grote aanbod van vrijwel gelijkwaardige, maar niet uitzonderlijk goede spelers. Het vele, de laatste tijd moeilijk te begrijpen gegoochel met de opstelling heeft niets tastbaars opgeleverd.

Treurig Noorden

Noordelijke rivaal Heerenveen kampt met hetzelfde probleem. Het vele gewissel van interim-coach Foppe de Haan heeft eveneens niks opgeleverd. En dan heeft De Haan met Alber Zeneli en Sam Larsson nog 2 echte ‘creatievelingen' in huis. FC Groningen heeft er in Mimoun Mahi maar eentje en die is voortdurend geblesseerd. Kommer en kwel is het ook bij de 3de noordelijke eredivisionist Cambuur. Het Noorden beleeft kortom een eredivisieseizoen om zo snel mogelijk te vergeten. Maar wel eentje om lering uit te trekken.