Reddingsactie op De Onlanderij voor zeldzame wilde appelboom

Eelderwolde - Natuurmonumenten heeft maandag samen met kinderen van de buitenschoolse opvang van Trias in Eelderwolde wilde appelbomen geplant op het erf van De Onlanderij in Eelderwolde.

De wilde appel is zeer zeldzaam. Nederland telt slechts 250 exemplaren verspreid over 15 plekken. Om te voorkomen dat de wilde appel uit Nederland verdwijnt, hebben de kinderen samen met boswachters hier 10 bomen geplant. Dit gebeurde in het kader van de Wereld Bossendag van de Verenigde Naties. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Drents en Gelders Landschap en Nationaal Park Hoge Veluwe versterkten op de bedreigde populatie diverse locaties met in totaal 500 wilde appels.

Wilde appels

Wilde appels, met de wetenschappelijke naam malus sylvestris, zijn onderdeel van ons groene erfgoed. De bomen zijn goed aangepast aan het Nederlandse klimaat en onze bodem en daardoor goed bestand tegen ziekten. De appeltjes van de wilde soort zijn 3 tot 4 centimeter groot. Ze zijn eetbaar, maar de smaak is flink zuur. Via veredeling zijn moderne zusjes ontstaan, met een zoetere smaak en een groter formaat. Die nazaten van de wilde appel worden dagelijks door miljoenen mensen gegeten.

Historie

De historie van de wilde appel gaat ver terug. Uit opgravingen bij prehistorische nederzettingen zijn in haardvuur verkoolde kroosjes van wilde appels gevonden. Uit archieven uit de middeleeuwen blijkt dat de wilde appel erg geliefd was als hoogwaardig veevoer. Er waren in die tijd zelfs verordeningen om deze soort te beschermen en in stand te houden. In Frankrijk stookt men van de vruchten ook nu nog de sterke drank calvados.

De Onlanderij

De wilde appels mogen op het erf van De Onlanderij uitgroeien tot flinke bomen. De Onlanderij is een voormalige boerderijlocatie In Eelderwolde, waar Natuurmonumenten samen met de omgeving en bedrijven uiteenlopende initiatieven ontwikkelt, waaronder een theehuis, een moestuin, kinderactiviteiten en sportevenementen. De Onlanderij grenst aan natuurgebied De Onlanden.