3 nominaties voor Groninger Persprijs 2015

GRONINGEN - De jury van het Genootschap voor de Groninger Persprijs heeft gekozen voor 3 nominaties voor de beste perspublicatie van 2015. De jury beoordeelde in totaal 15 inzendingen uit verschillende categorieën: radio, tv, print, social media en boeken.

De jury is tot de volgende nominaties gekomen:
  • Louis Stiller – Hoe Warffum werd wakkergeschud (Vrij Nederland, 11 februari 2015) Een reportage die de lezer meeneemt in aardbevingsgebied, in het niet zelden voorkomende traject van ‘Ach, er is niet zoveel aan de hand’, tot de wanhoop als het eigen huis steeds verder achteruitgaat en de mens steeds meer begint te twijfelen over weggaan of blijven. Edoch, het verhaal neemt een wending als uit de ontreddering nieuwe hoop gloort als de bewoners van Warffum het initiatief in eigen hand nemen.
  • Rosa Timmer – De kruisgrijper (Dagblad van het Noorden, 30 juni 2015) Een indringende reportage over wat een jonge vrouw overkomt als ze in een café wordt aangerand. Een persoonlijk verhaal. Over onbegrip, onvermogen, verbazing, boosheid en een gevoel van niet serieus genomen worden. Alles wat een vrouw ervaart in de procedure van een aangifte. Met haar keus om dat niet te accepteren en naar buiten te treden en haar eigen ervaring te gebruiken voor een journalistieke productie, heeft Timmer de aangifteprocedure bij aanranding op de agenda in de Tweede Kamer gekregen.
  • Saskia Jeulink - Symfonie voor de Veenkoloniën (Groningen, december 2015) Een verrassend en humoristisch portret van een bijzonder project: een orkest muziek laten maken met geluiden uit de Veenkoloniën. De camera volgt componist Jurriaan Berger die op zoek is naar de geluiden van die streek. Zowel het verhaal van de Veenkoloniën, als het verhaal van een orkestleider die met een orkest aan een ongewis experiment begint.

Prijsuitreiking

Het Genootschap Groninger Persprijs reikt de Groninger Persprijs 2015 voor de beste Groningse journalistieke productie zondag 17 april uit in het Groninger Forum . Dat gebeurt tijdens een speciale editie van Stand van Stad. De winnaar ontvangt 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom. In de wisseltrofee, die een jaar in het bezit van de winnaar blijft, staan alle namen van winnaars tot dusver. Behalve de Groninger Persprijs wordt ook een aanmoedigingsprijs, voor aanstormend journalistiek talent, uitgereikt. Die bestaat uit een geldsom van 500 euro. De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

Winnaar vorig jaar

De Groninger Persprijs werd vorig jaar gewonnen door Kees Vlaanderen en Willem de Haan. Dit voor hun televisiedocumentaire 'Het is Uw Land' over het werk van de Dienst Terugkeer en Vertrek in Emmen en Ter Apel. Rechtbanktekenaar Annet Zuurveen kreeg de prijs van verdienste. Het Genootschap Groninger Persprijs bestaat uit: Karin Sitalsing (freelance), Pieter de Hart (RTV Noord), Rob Zijlstra (DvhN), Herman Sandman (DvhN), Reyer Boxem (fotograaf), Igor Wijnker (freelance), Willem de Haan ( freelance, VPRO), Bram Douwes (freelance) en Kees Vlaanderen (HUMAN), Bart Brouwers (hoogleraar journalistiek Rijksuniversiteit Groningen).

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de Groninger Persprijs zijn Herman Sandman (2007), Reyer Boxem (2008), Rob Zijlstra (2009), Diane Romashuk, Ana van Es, Jan Blaauw en Peter Keizer (2010), Jantina Russchen (2011), Henk Blanken (2012), Igor Wijnker (2013), Willem de Haan en Kees Vlaanderen (2014).