Groningen tweede in top 10 steden met meeste filevertraging

Groningen - Groningen was in 2015 opnieuw een van de 10 Nederlandse steden met de meeste filevertraging. De stad staat na Den Haag op de tweede plaats in de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Een rit in en om Groningen leverde in 2015 gemiddeld 22 % vertraging op, hetzelfde cijfer als het jaar daarvoor. In de ochtend- en avondspits was dit respectievelijk 45 % en 39 %. Dat betekent dat iemand die dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 96 uur in de file heeft gestaan. De drukste ochtend- en avondspits zijn op maandag, dinsdag en donderdag. De drukste dag van 2015 was dinsdag 24 november. TomTom keek ook naar de ontwikkeling over afgelopen 8 jaar. In 2008 was de gemiddelde vertraging in Groningen nog 30 % en is dus sindsdien behoorlijk afgenomen.

Knelpunten

De knelpunten waar het in Groningen vooral mis gaat, zijn:
  • de kruising N7/ einde A28
  • rijrichting Damsterdiep-Europaweg-Griffeweg
  • Europaweg op de kruisingen met op- en afritten naar de N7

TomTom Traffic Index

De TomTom Traffic Index geldt als ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op 6 continenten.