Expositie 'ABRAHAMITIC / ABRAHAMITISCH' in Synagoge Groningen

Groningen - In Synagoge Groningen is van woensdag 23 maart tot en met zondag 15 mei de expositie 'ABRAHAMITIC / ABRAHAMITISCH' van Maarten van der Heijden te zien. 

Maarten van der Heijden maakte voor de expositie gebruik van de architectuur van de synagoge. Door de opstelling van zijn werk in de ruimte is er 1 totaalinstallatie ontstaan: een kritisch commentaar op kerk, moskee en synagoge.

Religieus pluralisme

Maarten van der Heijden: “De 3 abrahamitische religies, jodendom, christendom en islam, prediken liefde en tolerantie, maar geloofsgemeenschappen zijn tegelijkertijd een bron van vooroordelen. Religies laten zich gebruiken als motor achter discriminatie, moordpartijen en genocides. Waarom wordt niet méér benadrukt dat religieuze diversiteit voortvloeit uit de grootsheid van God? Overal in de schepping zie je een verbazingwekkende diversiteit, bijna niet te bevatten. Waarom zou dat op religieus vlak anders zijn? Religieus pluralisme is volgens mij iets goddelijks: verschillen zijn juist interessant en mooi.”

Associaties met kerken en moskeeën

De werken die Van der Heijden in Synagoge Groningen toont, roepen associaties op met kerken en moskeeën. Zijn serie 'Membra Judaeorum Nostrorum' doet denken aan gotische glas in lood ramen. De serie 'Ecce Homo' is een soort kruisweg met citaten uit altaarstukken uit de renaissance. Zijn 'Tissues' lijken op oriëntaalse tapijten met geometrische motieven. En in de ruimte heeft hij borden met Ottomaanse kalligrafieën opgehangen, net als in de Hagia Sophia in Istanbul.

Maarten van der Heijden

[caption id="attachment_60993" align="alignright" width="119"]Maarten van der Heijden. Maarten van der Heijden.[/caption] Beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden (1947) werkt als autonoom beeldend kunstenaar in Amsterdam. Eerder was hij barokmusicus/ contrabassist in orkesten met onder anderen Ton Koopman, Gustav Leonhardt, Phillip Herreweghe en Frans Brüggen. Ook was hij kinderpsycholoog, universitair docent en wetenschappelijk onderzoeker in Leiden. Na een midlifecrisis studeerde hij vanaf 2005 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij in 2010 afstudeerde met werken die een verwerking zijn van zijn joodse tweede generatie identiteit. Zijn (eerste) studietijd - 1972 - 1977 - bracht hij in Groningen door, waar hij aan de Rijksuniversiteit psychologie studeerde.

Foto's van concentratiekampen

Van der Heijden maakt in zijn werk gebruik van de foto’s die de geallieerden maakten bij de bevrijding van de nazi-concentratiekampen in 1945. Deze beelden zijn zo afschuwelijk dat ze nagenoeg geheel uit het openbare leven zijn verdwenen.

Openingsperformance

Zondag 3 april vindt te midden van de expositie de openingsperformance plaats. Hierbij worden een deel van de cantatecyclus 'Membra Jesu nostri' van Dieterich Buxtehude uitgevoerd. Ook wordt het woord gevoerd door Aaron Rosen en Marcel Poorthuis. 'ABRAHAMITIC / ABRAHAMITISCH' 23 maart t/m 15 mei 2016 di t/m vr en za, 13-17 uur Entree: € 5 (jongeren gratis)