Nieuw plein in Groningen: de Nieuwe Markt

Groningen - Groningen is straks een plein rijker: de Nieuwe Markt. Dit plein wordt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand van de Grote Markt aangelegd. De Nieuwe Markt krijgt de omvang van het Waagplein.

Als het aan burgemeester en wethouders ligt, wordt de Nieuwe Markt een plein dat uitnodigt tot een tijdelijke programmering, afhankelijk van het seizoen. De inrichting wordt daaraan ondergeschikt gemaakt.

Aantal vaste elementen beperkt

Een ijsbaan in de winter, een mobiele fontein in de zomer, kunstmanifestaties, een boekenmarkt, verplaatsbare speeltoestellen. Al deze ideeën vragen ruimte en om die ruimte te kunnen bieden wordt het aantal vaste elementen op de Nieuwe Markt beperkt.

Groen aan de noordzijde

Groen is vooral geprojecteerd aan de noordzijde van het plein, aan de Feithhuis-kant in de vorm van bomen en struiken. Deze plek biedt de beste kansen voor beplanting omdat hieronder geen kelder zit. Gevelbeplanting wordt gezien als een kans bij VRIJDAG.

Watertafel of waterstroom

Een hoge waterstraal op de Nieuwe Markt in de buurt van een hoog gebouw als het Groninger Forum is niet wenselijk. De gedachten gaan eerder uit naar een ‘watertafel’ bij de entree van de fietsenkelder of een waterstroom langs de looplijn richting de ingang van het Groninger Forum.

Bestrating

De bestrating is neutraal en stevig. Wat grover omdat zich dat door de jaren heen beter houdt dan een glad oppervlak. Het hoogteverschil tussen Grote Markt en Schoolstraat wordt geaccentueerd met traptreden. Om op te zitten en om op te spelen.

Stadsgesprek

“We hebben al met veel mensen gesproken over de inrichting van dit nieuwe plein,” zegt wethouder Paul de Rook. “Met eigenaren van panden in de buurt, met Vindicat, met het Groninger Forum. Ik ben ervan overtuigd dat de Nieuwe Markt straks een stevige bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van de Groningse binnenstad, waar we als college op dit moment op tal van fronten volop mee bezig zijn. Maar we zijn ook benieuwd hoe Stadjers over de Nieuwe Markt denken. Daarom organiseren we een Stadsgesprek waarin aanvullende of andere ideeën welkom zijn.” Het ontwerp ligt vanaf donderdag 24 maart 4 weken ter inzage. De impressies voor de Nieuwe Markt zijn gedurende deze periode te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt. Het Stadsgesprek wordt ook in deze periode geprogrammeerd.