Aanhang FC Groningen wanhoopt

Groningen - Je favoriete ploeg 4 wedstrijden achtereen zien verliezen is al zuur. Daarna ook nog eens verliezen van een zwakke ploeg als Excelsior is onverteerbaar voor supporters.

Door Wim Masker

Nederlagen van FC Groningen tegen zwakke broeders zijn van alle tijden. Het gebeurde al eerder onder Van de Looi en ook onder al zijn voorgangers. Meermalen. Maar voor 5 achtereenvolgende nederlagen van FC Groningen moeten we ruim 40 jaar terug. Een groot deel van de aanhang heeft dat nog nooit meegemaakt.

Roerend eens

Bij het ingaan van de winterstop stond de ploeg van trainer Erwin van de Looi nog keurig in de subtop van de eredivisie. Ondanks de extra belasting van 6 Europese wedstrijden. De behoorlijke resultaten gingen niet gepaard met aantrekkelijk voetbal. Trainers, spelers en clubleiding waren het daarover met de supporters eens. Met Alexander Sørlothals nieuwe spits hoopte de club meer aan de wensen van de supporters tegemoet te kunnen komen. De jonge Noor maakte indruk tijdens het trainingskamp in Spanje, waarna spelers en technische staf half januari de verwachting uitspraken te kunnen meestrijden om de vierde plaats.

Zomeropruiming

Ruim twee maanden later staat FC Groningen elfde. Van 10 wedstrijden werden er maar 2 gewonnen en gingen er maar liefst 6 verloren. Logisch dat de trouwe aanhang gefrustreerd is. In een open brief hekelt een groep fanatieke supporters de instelling van de spelers. De trainers wordt verweten nog altijd geen vast elftal te hebben gecomponeerd. De trainers vertrekken straks. Als het aan de supporters ligt, volgt er onder de spelers een grote zomeropruiming. Tenminste als er geen verbetering komt. Directeur Hans Nijland verdedigt namens de clubleiding trainers en spelers. En toont zelfkritiek. “Wij zijn er blijkbaar niet in geslaagd om Maikel Kieftenbeld, Tjaronn Chery en Eric Botteghin volwaardig te vervangen. Althans, hun beoogde opvolgers hebben meer tijd nodig om op het gewenste niveau te presteren.”

Harde werkers

Manager technische zaken Peter Jeltema weet aan wat voor type spelers de aanhang de voorkeur geeft. “Ons publiek wil harde werkers zien, aangevuld met spelers die wat extra's kunnen. Wanneer hard werken er ook als hard werken uitziet, dan ben je al snel populair bij onze supporters.” Aan spelers als Albert Rusnák, Danny Hoesen en Jesper Drost zie je het harde werken er niet vanaf doordat ze bijna al hun duels verliezen. Voor een betere balans in het elftal moet FC Groningen op zoek naar spelers met meer duelkracht. Het zo snel mogelijk aanstellen van een nieuw hoofd scouting verdient dan ook topprioriteit.