Lustrum Jimmy's: jongerenwinkel in Groningen 5 jaar

Groningen - Jongerenwinkel Jimmy's aan de Herestraat 100 in Groningen bestaat deze maand 5 jaar. Steeds meer jongeren weten de weg naar Jimmy's te vinden.

Een voorbeeld is Laurens, die er bijna dagelijks komt. Hij is ervan overtuigd dat het hem zonder de mensen van Jimmy's niet gelukt zou zijn om van de drugs af te blijven. Bij Jimmy's zagen ze Laurens niet als een probleemgeval, maar als iemand met kansen. Al 2 jaar is hij nu ‘schoon'. Hij wil andere jongeren voorlichten over de risico's en gevolgen van drugsgebruik. Elroy Eefting, locatiemanager van Jimmy's, koppelde Laurens aan hbo-stagiaire Wia. Samen werken zij nu het idee van Laurens uit om workshops over het gebruik van drugs te geven op plekken waar jongeren samenkomen, zoals het jeugdwerk en scholen. In april gaat de eerste workshop van start. Laurens is er heel stellig in: "Ik wil andere jongeren ervoor behoeden dat ze dezelfde fouten maken als ik." Toen Mohamed voor het eerst kennismaakte met Jimmy's ging het met hem ook niet echt goed. "Ik zat op het speciaal onderwijs en kreeg hulp van Accare. Dat maakte het voor mij extra moeilijk om een stageplek te vinden en naar vervolgonderwijs te gaan. Maar bij Jimmy's kon ik ervaring opdoen in een stage." Elroy nodigde hem uit om mee te gaan naar een bijeenkomst in Hoogezand over de brug tussen hulpverlening en onderwijs. Daar mocht Mohamed voor een groot publiek zijn verhaal vertellen. Mohamed: "Ik was superblij toen na afloop iemand van Noorderpoort mij vertelde dat hij iets zou regelen." Mohamed volgt nu de opleiding voor detailhandel en loopt stage bij H&M.

Peer support

Deze 2 voorbeelden laten volgens Elroy de kracht van Jimmy's, initiatief van MJD Groningen, zien. Jongeren met elkaar en met andere organisaties of initiatieven in contact brengen en waar nodig faciliteren. Elroy: "Onze winkel in de Herestraat ligt centraal, waardoor jongeren er gemakkelijk binnenlopen. Elke jongere is welkom, wat de vraag of het idee ook is. We hebben inmiddels een groot aantal betrokken vrijwilligers en stagiairs, die samen met de jongere naar een antwoord zoeken op zijn vraag of hem op weg helpen met de realisatie van een idee. Diverse bezoekers gaan zelf meedoen met Jimmy's of vinden een plek bij andere organisaties. Dankzij de ervaring die ze bij ons opdoen waaieren de meeste jongeren na verloop van tijd uit naar andere plekken." De jongeren doen alles zelf, zoals het geven van informatie, het bedenken van activiteiten en het bouwen van een nieuwe website. Deze methode, peer support (voor en door jongeren), is bepalend voor de wijze waarop er bij Jimmy's wordt gewerkt.

Lustrum

Jimmy's viert het 5-jarig bestaan deze week. Elke bezoeker wordt ontvangen met koffie of thee en taart. Ook is er elke dag een activiteit, bijvoorbeeld een speurtocht door de stad of een ruilbeurs voor kleding en boeken, en er is een brainstorm over hoe Jimmy's er over vijf jaar uitziet. De week wordt vrijdag 18 maart afgesloten met een groot feest, waarvoor iedereen die de afgelopen jaren betrokken is geweest bij Jimmy's, een Golden Ticket kan afhalen bij Jimmy's. Meer informatie: jimmys050.nl Herestraat 100, Groningen