Jur Vrieling opnieuw Groninger Sporter van het Jaar

Groningen - Het Groninger publiek heeft Jur Vrieling tot Groninger Sporter van het Jaar 2015 verkozen. De springruiter won deze prijs vorig jaar ook al.

De Groninger Sportverkiezing 2015 vond maandagavond plaats in het Alfa-college in Groningen. In totaal werden 5 sportprijzen uitgereikt: Sporter, Sportploeg en Sporttalent van het Jaar 2015, de Stimuleringsprijs voor de Sportcoach van het Jaar en de Provinciale Sportprijs. Iedereen in de provincie Groningen kon in februari stemmen op de Sporter en de Sportploeg. Voor de Sportcoach kon het Groninger publiek zelf kandidaten voordragen. De Sportprijscommissie koos het Sporttalent en bepaalde samen met de provincie Groningen wie de Provinciale Sportprijs won.

Sporter van het Jaar 2015

Jur Vrieling werd dus Sporter van het Jaar 2015. De bij de Groninger Sportverkiezing afwezige hippische sporter liet hiermee atleet Thijmen Kupers en roeier Joris Pijs achter zich.

Sportploeg van het Jaar 2015

FC Groningen won de prijs voor Sportploeg van het Jaar 2015. Daarmee eindigde de 'Trots van het Noorden' voor de basketballers van Donar en de volleyballers van AbiantLycurgus.

Sporttalent van het Jaar 2015

Jorden van Foreest werd uitgeroepen tot Sporttalent van 2015. De overige genomineerden waren Jan Reijntjens (judo) en Marcel Bosker (langebaan schaatsen).

Stimuleringsprijs Sportcoach

De stimuleringsprijs eert de sportcoach die zich op een bijzondere wijze inzet voor de breedtesport. Deze sportcoach onderscheidt zich omdat hij/ zij ondernemend is, samenwerkt met onderwijs, innovatief is, gebruikmaakt van onderzoek en zichzelf blijft ontwikkelen. Het aanwezige publiek koos per mobiel Habib Kazemi van Taekwondo Academie Groningen als winnaar.

Provinciale Sportprijs

De Provinciale Sportprijs wordt traditioneel uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de sport in de provincie Groningen. Dit jaar ging de prijs naar Grietje Pasma, jarenlang de drijvende kracht achter het evenement de 4 Mijl van Groningen.

Groninger Sportverkiezing

De Groninger Sportverkiezing 2015 is een initiatief van Sportplein Groningen. De Sportplein-partners Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen/ Instituut voor Sportstudies, Topsport NOORD, Huis voor de Sport Groningen en de Provincie Groningen uiten hiermee hun trots op de sport en de sporters in de provincie.