Dronkemansbouwkunst: lezing over architect Frank Gehry

Groningen - NRC-journalist Bernard Hulsman geeft woensdag 23 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry en het deconstructivisme.

Bernard Hulsman neemt de bezoekers in deze lezing mee langs voorbeelden van wat hij ‘dronkemansbouwkunst’ noemt.

Frank Gehry

Frank Gehry (1929) ontwierp onder andere het Guggenheim Museum in Bilbao en de Fondation Louis Vuitton in Parijs. Het in oktober 2014 geopende Fondation Louis Vuitton bestaat uit verschillende witte bouwblokken. Gehry liet zich hierbij inspireren door het glazen Grand Palais en creëerde een bouwwerk dat wat weg heeft van een schip met bolle zeilen.

Deconstructivisme

Deconstructivisme is in de architectuur een verzamelnaam voor een chaotisch ogend gebouw waarvan de afzonderlijke delen een onsamenhangend geheel lijken te vormen. Architect Frank Gehry was een van de eerste architecten die eind jaren '70 schots en scheve gebouwen van golfplaat, roestig metaal en luxe houtsoorten ontwierp.

Groninger Museum

Het deconstructivisme is in Nederland terug te zien in de projecten van onder meer Mecanoo, Rudy Uytenhaak, Meyer en Van Schooten en Karelse van der Meer. De Kunsthal in Rotterdam van Rem Koolhaas is ook een goed voorbeeld. En natuurlijk niet te vergeten het Groninger Museum met het paviljoen van Coop Himmelb(l)au.

Bernard Hulsman

Bernard Hulsman (1958) studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Daarnaast publiceerde hij in onder meer Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Archis, Items en Die Welt. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelding: Boekhandel Van der Velde.