Logische nederlagen FC Groningen

Groningen - Verliezen in Euroborg van Ajax, verliezen in Alkmaar en Enschede. Verrassend zijn de nederlagen van FC Groningen allerminst. De tegenstanders hebben nu eenmaal (iets) meer kwaliteit.

Door Wim Masker Na ruim 2,5 jaar heeft trainer Erwin van de Looi nog altijd geen bevredigende oplossing gevonden voor het ‘probleem-Michael de Leeuw'. Diens kwaliteiten komen het best tot hun recht als schaduwspits in een 4-4-2 systeem. Zo wil Van de Looi echter niet spelen. De coach houdt vast aan 4-3-3 met naar binnen trekkende vleugelspitsen en opkomende backs. De topscorer van FC Groningen valt niets te verwijten. Hij heeft een voorbeeldige inzet en is de beste afmaker binnen de club. Als middenvelder komt hij echter combinatievermogen tekort.

Verwarrend

Vorig seizoen speelde De Leeuw de meeste wedstrijden in de spits. Als aanspeelpunt scoorde hij zelden een voldoende, maar als afmaker wel. Aan het eind van het seizoen prijkten er 17 goals achter zijn naam. Dit seizoen speelt De Leeuw voornamelijk als aanvallende middenvelder met daarachter Simon Tibbling en Hedwiges Maduro. In veel wedstrijden blijkt dat geen ideaal trio. Maar – en dat is waarschijnlijk voor Van de Looi het verwarrende – FC Groningen heeft met deze 3 op het middenveld ook een aantal goede wedstrijden gespeeld. Zoals onlangs nog in Zwolle, toen FC Groningen PEC drie punten afhandig maakte.

Balans op het middenveld

Het middenveld van eind vorig seizoen was echter beter in balans. Met Maikel Kieftenbeld als de onvermoeibare stofzuiger, Simon Tibbling als de creatieve opbouwer en Tjaronn Chery als de man van het afstandsschot en de steekpass. Opbouwend is FC Groningen er met Hedwiges Maduro voor Kieftenbeld niet op achteruit gegaan. De routinier is de betere voetballer. Maar FC Groningen heeft lang niet altijd de bal. En bij balverlies heeft Maduro weinig waarde. Hij kan niet in grote ruimtes spelen en blijft het liefst voor zijn verdediging hangen.

Tibbling

Dat heeft consequenties voor Tibbling. Bij balverlies valt nu meer diens gebrek aan snelheid en loopvermogen op. Dat bleek zaterdag ook bij de tweede tegentreffer. Tibbling verzuimde voor de zogenoemde restverdediging te zorgen.

Rusnák

Opbouwend en aanvallend heeft Tibbling het ook lastiger doordat hij Chery als aanspeelpunt mist. Hetzelfde geldt voor Albert Rusnák, die aan een zeer teleurstellend seizoen bezig is. De jonge Slowaak maakte bij Cambuur indruk als vanaf links naar binnen dribbelende spelmaker. Ook bij FC Groningen speelde hij vorig seizoen vanaf die positie geregeld goed. Ook Rusnák mist Chery. Met De Leeuw op ‘10' valt nu eenmaal minder goed te combineren. Zo hangt alles met elkaar samen.