Bedrijfskunde MER-studenten in denktank V&D

Groningen - Studenten van de opleiding Bedrijfskunde MER van de Hanzehogeschool nemen zitting in de denktank die zich buigt over een bestemming voor het Groningse pand van het failliete warenhuis Vroom & Dreesmann.

Dat hebben medewerkers van het Instituut voor Bedrijfskunde vorige week afgesproken met de Groningse wethouder Joost van Keulen (Economische Zaken). Van Keulen bezocht de opleiding om te inventariseren wat hij kan doen om de contacten tussen het bedrijfsleven en het hbo te intensiveren. "Groningse ondernemers mopperen vaak dat het hbo een gesloten bolwerk is. Maar ik zeg dan altijd: ik kom er prima binnen, dan moeten jullie dat ook kunnen. Ik denk eerder dat bedrijven moeite hebben met het formuleren van hun vragen aan het hbo."

Kernvraag

De Hanze-opleidingen zouden daar volgens Van Keulen beter op kunnen anticiperen. "Niet op bedrijven afstappen met een aanbod, maar met de kernvraag: wat kunnen wij voor u betekenen? Dan krijg je samen vast en zeker een zinvol probleem boven water." Het antwoord op dat vraagstuk hoeft tot tevredenheid van Van Keulen lang niet altijd stage te zijn. "Ook die kritiek hoor ik weleens: klop je aan en dan zit je weer een half jaar vast aan een stagiair. Maar jullie zijn dus ook in voor kortlopende trajecten en onderzoeken, dat heb ik hier goed begrepen."

Faraz Atefeh

Sr. Business Development Manager Faraz Atefeh is de centrale figuur in het warm houden van de contacten met het bedrijfsleven. Van Keulen: "Ik zeg het hier heel eerlijk: ondernemers krijgen op de hogeschool toch wel vaak het kastje-naar-de-muur-gevoel. Ik zoek dus een club die het oppakt en het verder brengt." Atefeh is er helemaal klaar voor, met in z’n kielzog een stoet studenten die werken onder het motto: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. "Studenten hebben vaak frisse en originele ideeën. Daarom is het zo’n goed plan om ze bij de toekomst van het V&D-pand te betrekken. We kunnen trouwens ook meedenken over het Suikerunieterrein, het A-kwartier, het Infoversum, noem maar op. Aan mij de taak om de juiste studenten in te vliegen. Maar dat het ons lukt, is zeker."