Kunstproject in ZINN-locatie De Brink in Groningen

Groningen - Studenten van Academie Minerva starten maandag 7 maart in woonzorgcentrum De Brink in Groningen met het kunstproject 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet - kunst & dementie'.

Dit is een initiatief van zorgorganisatie ZINN en Academie Minerva, waarbij studenten en docenten van zowel de Academie voor Sociale Studies als de Filmacademie betrokken zijn. Het project staat onder leiding van Herman van Hoogdalem.

Bewoner met dementie portretteren

Gedurende 16 weken portretteren 10 studenten van Minerva een bewoner met dementie in hun eigen woon- en leefomgeving. Het schilder-proces wordt geobserveerd door studenten van de Academie voor Sociale Studies (SASS) en gefilmd door studenten van de Filmacademie.

Aandacht maakt alles mooier

Directeur Wil Koopmans-Kornelius van ZINN heette de studenten alvast welkom. Ze haalde een bekende slogan aan: “Aandacht maakt alles mooier. Het effect van persoonlijke aandacht op het welbevinden en welzijn van mensen, in het bijzonder ouderen, is groot. Je voelt je beter, positiever en gewaardeerd. Bovendien geeft het reuring als er zoveel jongeren met regelmaat in de woningen zijn. Het prikkelt, evenals de kunst zelf. Juist die combinaties: jeugd en ouderen, kunst en dementie, daar doen we dit soort projecten voor. Het heeft effect, het verbindt. Ook in de cirkel van zorg rondom de bewoner, zoals de familie en zorgmedewerkers.”

Kennismaking

Na het welkomstwoord maakten de studenten kennis met ‘hun’ bewoner. De studenten waren diep geraakt: ontroerd, soms ontgoocheld, van slag. De initiële behoefte om een band te leggen en daarna het besef dat die band van slechts van korte duur is.

Kunst als katalysator

ZINN wil met dit kunstproject een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke beeldvorming rondom dementie. "Kunst legt een verbinding tussen 2 werelden. De portretten moeten talking pieces worden, die de impact van dementie begrijpelijker, beter bespreekbaar, maken. Ook kunnen ze de familie helpen bij het verwerken van emoties."