Veel rek in FC Groningen

Groningen - FC Groningen wint op 20 september in Euroborg met 2-0 van AZ. Exact 5 maanden later verliezen de Groningers afgetekend in Alkmaar. Er is sindsdien veel veranderd.

Door Wim Masker In september zagen de elftallen er heel anders uit. Ron Vlaar en Stijn Wuytens voetbalden nog niet voor AZ. Alireza Jahanbaksh zat geblesseerd op de tribune en Vincent Janssen verbeet zich op de reservebank. De huidige topschutter had in de 5 voorgaande duels nog niet gescoord en werd zelfs al een miskoop genoemd...

Improviseren

Valt bij AZ alles na de winterstop op zijn plaats, FC Groningen verkeert door personele problemen juist in een lastige fase. Zo ontbraken zaterdag met Mimoun Mahi en Bryan Linssen beide doelpuntenmakers van september. En moest FC Groningen door het ontbreken van Hans Hateboer, Lorenzo Burnet en Abel Tamata improviseren op de backposities. Juninho Bacuna (18) en Desevio Payne (20) deden het niets eens heel slecht, maar hun bijdragen in aanvallend opzicht waren te verwaarlozen.

Kwetsbaar

Ondanks alle afwezigen zag het veldspel van FC Groningen er soms aardig uit. In het eindspel ontbrak het echter zowel voorin als achterin aan robuustheid. Te vaak lieten de Groningers zich in de duels opzij zetten. Ook was de ploeg weer kwetsbaar bij tempoversnellingen van de tegenstander.

Goals maken

Goals maken blijft het allergrootste probleem. FC Groningen moet ten minste 50 keer kunnen scoren, heeft er ook de spelers voor, maar het komt er nog onvoldoende uit. Van de verdedigers en middenvelders met defensief/ opbouwende taken (Hedwiges Maduro en Simon Tibbling) mag je samen 5, hooguit 10 goals verwachten. De aanvallers (spitsen, vleugelspelers en aanvallende middenvelders) moeten echter samen tot minimaal 45 doelpunten in staat zijn.

Volgens verwachting

Michael de Leeuw, Albert Rusnák, Bryan Linssen en Jesper Drost waren vorig seizoen gezamenlijk goed voor 42 eredivisiegoals. De 17 van De Leeuw waren misschien bovengemiddeld, maar 10 goals moet de Brabander kunnen maken, hij staat nu al op 7 treffers. Mahi, Hoesen en Idrissi en Sørloth hebben samen 13 goals achter hun naam staan. Dat is een prima bijdrage van spelers die (nog) niet tot de vaste basiskrachten kunnen worden gerekend.

Tegenvallers

De productie van Linssen, Drost en Rusnák blijft echter ver achter bij de verwachtingen. Ze maakten vorig seizoen 25 goals, maar staan nu nog maar op 6! Daar zit dus nog veel rek in. Houdt FC Groningen het huidige scoringsmoyenne vast, eindigt de ploeg onderin de middenmoot met ongeveer 42 goals. Gaat het de laatste 10 wedstrijden beter lopen, zijn de 50 goals en daarmee de play-offs alsnog haalbaar.