Lezing Remi van Schaik over middeleeuwse boeken

Groningen - Historicus Remi van Schaik geeft woensdag 9 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het lezen, schrijven en versieren van middeleeuwse boeken.

Groninger kloosters - zoals de Benedictijner kloosters Selwerd, Thesinge en Feldwerd - hebben in de 15de en 16de eeuw een belangrijke rol gespeeld in de productie van gedecoreerde handschriften. Ook zijn er handschriften uit het Cisterciënzerklooster Aduard, het Cisterciënzerinnenklooster Essen en het Johannieter klooster Warffum bekend. Remi van Schak vertelt wat we weten over deze handschriften, hoe het Gronings te herkennen en hoe handschriften aan een klooster in Groningen gelinkt kunnen worden.

Remi van Schaik

Dr. Remi van Schaik studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent en was docent Middeleeuwse Geschiedenis en Handschriftenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoeksveld beslaat de sociaal-economische en socio-religieuze geschiedenis, in het bijzonder van de noordelijke en oostelijke Nederlanden in de Middeleeuwen en Vroegmoderne Tijd. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen.