Commandobunker blijkt succesvolle hangplek voor vleermuis

Groningen - De commandobunker op het Rabenhauptterrein in Groningen blijkt een succesvolle hangplek voor vleermuizen. 5 baardvleermuizen en 5 watervleermuizen kozen de bunker als winterverblijfplaats.

De gemeente Groningen, Zoogdiervereniging Nederland (VZZ), Landschapsbeheer Groningen en leerlingen van de Erasmusschool hebben de commandobunker op het Rabenhauptterrein 2 jaar geleden ontruimd en vleermuisvriendelijk ingericht.

Hangplekken

In het totaal werden circa 70 nieuwe ‘hangplekken’ aangebracht. Dit zijn holle stenen en platen met slechts enkele centimeters ruimte, waarin vleermuizen weg kunnen kruipen. De bunker bestaat uit verschillende ruimtes en wandstructuren, met een totaal volume van ongeveer 1500 kubieke meter. Dit zorgt voor een noodzakelijke stabiele lage wintertemperatuur. De variatie zorgt bovendien voor kleine micromilieus zodat de vleermuizen meerdere opties hebben en op een andere plek kunnen gaan hangen omdat de ene plek net iets koeler of vochtiger is dan de andere.

Rabenhauptterrein

Het Rabenhauptterrein in Groningen vormt samen met het aangrenzende Sterrebos en de RK-begraafplaats een hotspot voor vleermuizen. In het gebied komen maar liefst 9 soorten vleermuizen voor. Deze rijkdom aan vleermuizen maakt de plek tot een bijzonder gebied, zeker voor een stedelijke omgeving. De gemeente overweegt jaarlijks buiten het vleermuiswinterseizoen een rondleiding in de bunker aan te bieden.