La Fonte Musica met middeleeuwse muziek in Lutherse Kerk in Groningen

Groningen - La Fonte Musica geeft zaterdag 27 februari een concert in de Lutherse Kerk in Groningen. De Italianen presenteren hierin een programma met middeleeuwse muziek.

La Fonte Musica zingt door Italiaanse componisten aan Galeazzo Visconti opgedragen ballades en liefdesliederen. Deze liederen vallen op door hun uitdagende melodieën en ritmiek. Galeazzo Visconti (1347 - 1402), heer van Pavia, was berucht om zijn martelpraktijken en afpersingen, maar stichtte in Pavia ook een universiteit en maakte van zijn hof een bruisend cultureel centrum. Visconti was bovenal francofiel: alles wat Frans was, van vrouwen tot muziek, haalde hij naar zijn Italiaanse hof.

La Fonte Musica

La Fonte Musica is gespecialiseerd in Italiaanse laatmiddeleeuwse muziek. Het gezelschap doet onderzoek naar de wortels van de middeleeuwse polyfonie, de betekenis van de teksten en de muzikale keuzes in de composities. De naam La Fonte Musica verwijst naar de fontein, een veel voorkomend onderwerp in middeleeuwse poëzie, een plek van regeneratie en leven en een symbool van plezier.

Oude Muziek

Het concert maakt deel uit van het Seizoen Oude Muziek 2015-2016 van de Organisatie Oude Muziek. Het door Musica Antiqua Nova georganiseerde concert begint om 20.15 uur. Entree: 23 euro (vriend Oude Muziek, CJP/student 10 euro).