Documentaire-marathon 'The Best of IDFA 2016' in Groninger Forum

Groningen - De documentaire-marathon 'The Best of IDFA 2016' doet zondag 28 februari het Groninger Forum aan.

In 5 uur tijd worden 4 van de beste documentaires van het laatste International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) vertoond: 'Ninnoc', 'At home in the world', 'Sonita' en 'Ukrainian sheriffs'.

Ninnoc

'Ninnoc' is een film over uitsluiting en integratie, over jezelf zijn, groepsdruk en de gevolgen daarvan. Hoofdpersoon Ninnoc houdt niet van groepen. Op haar oude school hoorde ze er niet bij, op haar nieuwe school laat ze zich niet helemaal kennen. Maar erbuiten vallen wil ze ook niet. Ninnoc peinst voor de camera over wat 'normaal' betekent, en 'anders' en 'populair'. Te zien is hoe ze zich beweegt door een lege school, in een vol klaslokaal en een lokaal vol Ninnocs.

At home in the world

Vanaf de rand van het schoolplein kijkt Magomed toe hoe zijn klasgenoten luidkeels om de voetbal vechten. De verlegen en bedachtzame jongen houdt zich afzijdig, ook in het leslokaal waar hij geconcentreerd de Deense taal leert. Samen met alle andere leerlingen van de Rode Kruis-school in de Deense plaats Lynge wacht de 10-jarige, uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed op een verblijfsvergunning en de spannende stap naar het reguliere onderwijs, dwars door alle onzekerheden en angsten in hun levens.

Sonita

'Sonita' is het verslag van de zoektocht van een jonge vrouw tegen de achtergrond van een samenleving waarin voor vrouwen niet veel ruimte is voor dromen. De film gaat over de 18-jarige Sonita. Als zij mocht kiezen, was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran.

Ukrainian Sheriffs

Er lopen nogal wat mannen met bijlen rond in het Zuid-Oekraïense plattelandsdorp Stara Zboerivka, waar het tragikomische sheriffsduo Viktor en Volodja onder andere de diefstal van 2 eenden op moet zien te lossen. Met een scherp oog voor het komisch effect van allerhande situaties volgen de makers de wederwaardigheden van Viktor en Volodja. Die rijden in hun gele Lada van incident naar incident. Zo trekken de seizoenen voorbij, tot de politieke ontwikkelingen via de televisie het dorp bereiken en een separatist tweespalt zaait. 'The Best of IDFA 2016' in het Groninger Forum (locatie Hereplein) duurt van 13.30 tot 18.25 uur. Kaarten: € 25 (normaal), € 22,50 (CJP, studenten, 65+).