Leerling en meester ontmoeten elkaar in CBK Groningen

Groningen - In het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen wordt zaterdag 27 februari de tentoonstelling 'Cloudbusting' geopend. Deze tentoonstelling bestaat uit werk van de in Groningen wonende kunstenaars Arjen Boerstra en Wim Warrink.

Arjen Boerstra en Wim Warrink werken sinds 2008 samen. Warrink fungeert daarbij als assistent van Boerstra. En hoewel Warrink in 2015 aan Academie Minerva afstudeerde als autonoom beeldend kunstenaar en zijn eigen beroepspraktijk startte, hield de samenwerking met Boerstra stand. In de tentoonstelling 'Cloudbusting' ontmoeten het jonge talent en zijn leermeester elkaar als 2 autonome kunstenaars.

Arjen Boerstra

Arjen Boerstra (Heerenveen, 1967) heeft een grote staat van dienst. Ruim een jaar geleden was een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien bij de Verbeke Foundation in België. Boerstra begon in zijn jeugd al met het knutselen van modelboten, vliegtuigen, en het bouwen van hutten. Op zoek naar de onbevangenheid van toen en als geheugenexperiment maakte hij tijdens de eerste jaren van zijn kunstenaarschap een reconstructie van de zolderkamer uit zijn jeugd. Dit werd het startpunt voor projecten waarin persoonlijke herinneringen, historische feiten en ontdekkingen op wonderlijke wijze door elkaar heen lopen. Zijn toenemende interesse voor historische ontwikkelingen leidde tot nieuwe avonturen, met aanvankelijk zichzelf in de hoofdrol, maar later in andere hoedanigheden. Naar eigen zeggen geven deze alterego’s hem de distantie om verder te kijken en keuzes te maken die voor hem ongewoon zijn of die hij anders niet aan zou durven.

Wim Warrink

Wim Warrink (Assen, 1983) is gefascineerd door logica en wetenschappelijke wetten. Met zijn onderzoekende geest voert hij experimenten uit. Warrink onderzoekt de essentie van kracht met behulp van oude technieken en methoden. Als onderdeel van het verbeelden en verwonderen schuwt de jonge kunstenaar niet zowel zijn successen als mislukkingen te tonen. Het eindexamenwerk van Warrink werd bekroond met de Klaas Dijkstra Academieprijs.

Expositie

In 'Cloudbusting' zijn vanuit een zwevende kamer projecten van Boerstra en machines van Warrink te zien. Een beeldende interactie met ingrepen in de ruimte waarin allerlei krachten zich met elkaar meten. De tentoonstelling loopt tot en 24 april.

Martinitoren

Overigens realiseren de beide kunstenaar in het kader van de tentoonstelling een tijdelijk kunstwerk onder de Martinitoren. Op deze plek, het historische hart van de stad, plaatsen ze een pendel die energie omzet in een beweging. Het werk is dagelijks te vrij te bezichtigen tijdens openingstijden van de toren en na sluitingstijd vanachter de hekken.