Stadsklooster Groningen wordt officiële pioniersplek PKN

Groningen - Het Stadsklooster Groningen wordt een officiële pioniersplek van de Protestantse Kerken in Nederland (PKN).

Woensdag 17 februari wordt hiervoor een intentieverklaring ondertekend in de Lutherzaal van de Lutherse kerk in Groningen. Sinds vorig jaar wordt hier dagelijks een getijdengebed gehouden, zoals dat ook in het klooster gebeurt. Het Stadsklooster is een initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen.

Pioniersplek

Een pioniersplek is een vernieuwende vorm van kerk-zijn die afwijkt van de traditionele kerk en de mogelijkheid biedt mensen te trekken die normaal niet in de kerk komen. De status van pioniersplek binnen de PKN biedt het Stadsklooster in Groningen de mogelijkheid om meer tijd en geld te besteden aan het initiatief. Zo komt er geld beschikbaar voor een pastor die het stiltemoment kan voorbereiden. Ook is er budget voor de huur van de ruimte.

Stiltemoment

In de Lutherzaal van de Lutherse Kerk vindt sinds 18 februari 2015 dagelijks om 17.00 uur een stiltemoment plaats met een korte Bijbeltekst en een gebed. Net als in andere kloosters wordt in het Stadsklooster dagelijks een gebed uitgesproken, volgens een vast rooster. Er wordt een psalm gelezen of een andere korte Bijbeltekst, er is een moment van stilte en ruimte voor gebed en meditatie. Na afloop is er kort de mogelijkheid om bij te praten.

Verjaardag

Het Stadsklooster Groningen viert woensdag 17 februari - op bescheiden wijze - zijn eerste verjaardag. De Lutherzaal is daarvoor vanaf 16.30 uur geopend. Vervolgens - van 17.30 tot 18.00 uur - is het gebruikelijke getijdengebed. Daarna is er voor bezoekers een hapje en een drankje. Meer informatie: www.stadskloostergroningen.nl