Foto-expositie Groninger studenten en cliënten De Noorderbrug

Groningen - In het Talentcentrum van De Noorderbrug in Groningen wordt woensdag 17 februari de foto-expositie 'Laten Zien' geopend.

Deze expositie is onderdeel van het project 'Laten Zien', waarin studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Kunstacademie Minerva enerzijds en cliënten van Wooncentrum Groningen van De Noorderbrug anderzijds een ontdekkingsreis door elkaars leefwerelden maken. Centrale vraag hierbij is: hoe leef jij?.

Laten Zien

De Noorderbrug - specialist voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid met complexe problematiek of een chronische ziekte - is voortdurend op zoek naar manieren om verbindingen te maken en de leefwereld van cliënten te vergroten. In het project ‘Laten Zien’ werken cliënten van De Noorderbrug samen met studenten. Elke groep bestaat uit 3 teamleden die zich verdiepen in elkaars leven en op reis gaan langs plekken die voor ieder van hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het huis, de werkplek, school of favoriete kroeg. Die reis laat zien hoe de teamleden hun leven beleven en welke belangrijke verschillen en gelijkenissen zij daarin ervaren. Om hun ervaringen vast te leggen maken ze foto’s, ieder vanuit zijn eigen perspectief en invalshoek.

‘Laten Zien’ vergroot je wereld

Een van de deelnemers is Leon, bewoner van Wooncentrum Groningen. Leon heeft hersenletsel, zit in een rolstoel en communiceert via een spraakcomputer. Maar dat weerhield hem er niet van om mee te doen aan het project. “Ik besloot om mee te doen, omdat ik graag wil leren omgaan met leeftijdsgenoten zonder een beperking", vertelt Leon. "Gelukkig verloopt de samenwerking heel goed en heb ik echt een klik met mijn team." Hoewel ze nog middenin het project zitten, heeft Leon goede hoop om er mooie contacten aan over te houden. Los van de sociale contacten heeft 'Laten Zien' hem tot nu toe veel gebracht: “Het doet mij goed om te merken dat ik word geaccepteerd zoals ik ben. Er wordt naar me geluisterd; ik heb zelfs al een paar voorstellen gedaan.” Op de vraag op welke manier hij zijn talenten kan inzetten in dit project, begint hij te glunderen. “Ik maak de mooiste foto’s! Onlangs moesten we een presentatie geven over onze ideeën. Ik kreeg een compliment van een fotografiedocent van Minerva over de foto’s die ik tot nu toe heb gemaakt.” Begeleider Roeleke vult aan: “Deelname aan project 'Laten Zien' vergroot je wereld. Je leert nieuwe mensen kennen en nieuwe talenten en kwaliteiten te ontdekken. Zelfs wij wisten niet dat Leon zo’n talent had voor fotograferen. Ik zie Leons zelfvertrouwen stukje bij beetje groeien. Dat is mooi om te zien.”

Expositie

De expositie is vanaf woensdag 17 februari tot en met woensdag 24 maart elke werkdag - tussen 10.00 uur en 14.30 uur - gratis te bewonderen in het Talentencentrum van De Noorderbrug.

Groninger Gezinsbode