Expositie met schilderijen gedetineerden bij VRIJDAG

Groningen - In De Kelder van VRIJDAG aan de Walstraat in Groningen wordt maandag 22 februari om 16.00 uur de expositie ‘Achtergelaten dromen’ geopend. De expositie is vervolgens tot 25 maart te zien.

‘Achtergelaten dromen’ is een tentoonstelling van schilderijen met een verhaal. De schilderijen zijn namelijk gemaakt door (ex)gedetineerden, tijdens de laatste 3 maanden van hun re-integratietraject.

Penitentiair Trajecten Centrum Noord Nederland

De gedetineerden schilderden in het kader van een trainingsprogramma in het Penitentiair Trajecten Centrum Noord Nederland (PTCN) in Groningen, gericht op een soepeler terugkeer in de maatschappij. De gedetineerden werden daarin ook getraind in vaardigheden als budgetteren, sociaal denkenk, solliciteren en werken met een computer. Deze training bij het PTCN is in oktober 2015 gestopt en moesten de schappen worden leeggehaald. De achtergelaten werken blijken een expositie waard.

Achtergelaten dromen

Anne Stoer, beeldend kunstenaar en docent bij VRIJDAG, fungeerde jarenlang als begeleider van het schilder-project. Zij stelde de expositie samen. “Bij het opruimen vond ik veel mooie schilderijen, achtergelaten door de makers. En zo kwam ik op het idee van de tentoonstelling", vertelt stoer. "In de les vroeg ik deelnemers te verbeelden: wat laat je achter en wat neem je mee? Wat is voor jou van waarde en waar droom je van? We kijken in de expositie dus naar achtergelaten dromen. Met deze tentoonstelling sluit ik zelf ook zelf een periode af van meer dan 25 jaar werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, waarvan het PTCN deel uitmaakt.”