FC Groningen moet veel beter

Groningen - FC Groningen liet bij vlagen uitstekend voetbal zien tegen Cambuur, maar het spel moet aanzienlijk beter om punten te kunnen halen uit de komende zware reeks.

Door Wim Masker

FC Groningen ontvangt zondag Ajax, speelt daarna uitwedstrijden tegen AZ en FC Twente, om de reeks te besluiten met een thuiswedstrijd tegen PSV. Zo spelend als tegen Cambuur staan er aan het einde van de rit dan 0 punten op de teller. Tegen de Friezen kon FC Groningen niet aanknopen bij het vlotte spel van een week eerder in Zwolle. Na rust leek het spel zelfs een half uur lang helemaal nergens op. Het was puur aan de zwakte van het teleurstellende Cambuur en een goede invalbeurt van Oussama Idrissi te danken dat er geen bloed uit vloeide.

Linksback

FC Groningen heeft onderhand een structureel probleem met de linksbackpositie. De club heeft daarvoor 2 specialisten onder contract, maar zowel Lorenzo Burnet als Abel Tamata is om de haverklap geblesseerd. Tamata werd aangetrokken omdat Burnet vorig seizoen bijna voortdurend verstek moest laten gaan. Dit seizoen speelde de kleine Amsterdammer, wiens contract op 1 juli afloopt, nog maar 12 keer mee. Tamata speelde nooit meer dan 22 wedstrijden in een seizoen en is ook geen ‘zekerheidje'. FC Groningen zal voor volgend seizoen op zoek moeten naar een nieuwe linksback, want de rechtsvoetige Desevio Payne is niet meer dan een noodoplossing. De Nederlandse Amerikaan kan een goede rechtsback worden, maar heeft op links geen grote toekomst.

Zwak bij balverlies

Een ander, eveneens structureel probleem is het collectieve onvermogen van de middenvelders om snel de bal te heroveren. Simon Tibbling en Hedwiges Maduro zijn aan de bal sterk, maar bij balverlies hebben ze veel moeite zich staande te houden. Jesper Drost lukt dat zelfs totaal niet. De stylist verliest vrijwel al zijn duels en compenseert dat vooralsnog niet met een grote inbreng in balbezit. Dat laatste komt wel, maar aan zijn duelkracht zal hij keihard moeten werken. Net als aan zijn druk zetten, dat doet hij te veel in sjoktempo.

Stabieler

Is er dan niets goed aan FC Groningen? Zeker wel. In de eerste helft liet de ploeg via de sterke rechterkant een handvol prachtige, snel uitgevoerde aanvallen zien. Het laatste kwartier was eveneens heel aardig. Meer pluspunten: de defensie is stabieler met Rasmus Lindgren terug in het centrum en het spel van Etiënne Reijnen vertoont een stijgende lijn. Maar al met al is het nog te weinig om de naderende serie met veel vertrouwen tegemoet te zien.