In Stad | Land of Mine

Groningen - Het International Film Festival Rotterdam in Groningen heeft voor het eerst meer dan 10.000 bezoekers getrokken, een record en ruim 2000 meer dan de editie van 2015.

In 5 dagen tijd waren er meer dan 50 titels te zien in ruim 100 voorstellingen en een randprogramma met virtual reality-films, een Bowie-avond en filmconcerten in de Der Aa-kerk en Vera. Winnaar van de publieksenquête werd Land of Mine, een naar de keel grijpende film over een groep jonge Duitse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangenen gedwongen werden landmijnen op te ruimen aan de Deense kust. De film liet bezoekers zaterdag in het Grand Theatre in verbijstering achter. Sommigen hielden de vertoning halverwege voor gezien. Jorien Waterman: "Ik ben na driekwartier weggegaan. Ik vond het zo aangrijpend om die jonge jongens met die landmijnen te zien. Ik moest me steeds voorhouden dat het film was. Op een gegeven moment raakte een van die jongens zwaargewond. Hij zei dat hij naar huis wou. Ik dacht toen: ik kan naar huis en ik ga naar huis." De Deense regisseur Martin Zandvliet in een interview met cinema.nl: 'Voor de film uitkwam was dit een onbekend verhaal. Slechts een enkeling wist het. Historici schreven er niet over. Nadat de film uitkwam lieten de historici zich ook ineens horen. Er waren verontrustend veel jongens van 15, 16 jaar die die landmijnen moesten opruimen. Het is niet schokkend als mannen het slachtoffer zijn. Het is net als met vluchtelingen nu. Pas door een dood kind op de voorpagina vinden we het verontrustend dat mensen doodgaan terwijl ze naar Europa proberen te ontsnappen. Helaas zijn mensen zo. Er is heel wat voor nodig voordat we in actie komen.' Land of mine draait vanaf 31 maart in Groninger Forum aan het Hereplein. Het publiek op het filmfestival kon na iedere film middels het scheuren van een waardering van 1 (zeer slecht) tot 5 (zeer goed) een oordeel uitspreken. Dat leidde tot deze uitslag:
  1. Land of Mine (4,71);
  2. Room (4,66);
  3. Tanna (4,56);
  4. The idol (4,55);
  5. Pandora's box (4,49);
  6. An (4,43);
  7. Problemski hotel (4,22)
  8. El abrazo de la serpiente (4,20);
  9. El clan (4,18);
  10. California (4.18).

Beste Groninger Film 2015

Voor het tweede jaar werden tijdens het festival de prijzen voor De Beste Groninger Film uitgereikt. De deskundige jury, onder leiding van Gerlinda Heywegen (Filmkrant), koos voor de volgende winnaars: Bird van Dunja Jocic & Marinus Groothof (fictie), Symfonie voor de Veenkoloniën van Saskia Jeulink (non-fictie), Elle est belle van Joren Molter (opdrachtfilm) en Sofie Letitre – Bare door Lex Vesseur (videoclip).

Jos Jansen op de Haar