Chris Huizinga wint sportstimuleringsprijs 2015 gemeente Groningen

Groningen - De 18-jarige inline-skater en schaatser Chris Huizinga heeft de sportstimuleringsprijs 2015 van de gemeente Groningen gewonnen. Hij kreeg de prijs in De Bovenkamer van Groningen uitgereikt door wethouder Paul de Rook van Groningen.

Chris Huizinga won de sportstimuleringsprijs omdat hij vorig jaar de puntenkoers van het WK inline-skaten voor junioren won. Hij combineert het inline-skaten met langebaanschaatsen én een studie. De sportstimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge sporttalenten die in de stad wonen of trainen. De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Jan Steen en € 1.250. Voor de sportstimuleringsprijs 2015 waren ook schaatser Marcel Bosker en zwemster Marieke Tienstra genomineerd.

Sportpenningen

Behalve de sportstimuleringsprijs reikte De Rook op 4 februari ook 13 gemeentelijke sportpenningen uit. 12 daarvan gaan naar individuele sporters en sportteams die in 2015 een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd. De volgende sporters/ sportteams werden met een sportpenning verblijd:
 1. Larissa Groenwold, Judo Groningen - Europees kampioen in de leeftijdsklasse tot 21 jaar (tot 78 kg);
 2. Jennifer Wichers, Dijkmansport Groningen - winnaar  European Open (tot 63 kg);
 3. Joris Pijs, Gyas - Nederlands kampioen 4-zonder;
 4. Just van der Endt, Gyas - Nederlands kampioen lichte 2-zonder;
 5. Vincent de Vegt, Gyas - Nederlands kampioen lichte 2-zonder;
 6. Sophie Souwer, Gyas - Europees kampioen vrouwen-8, Nederlands kampioen vrouwen 8;
 7. Margriet Pasma, De Pinguin (Zuidbroek) - brons WK Masters;
 8. Marieke Tienstra, Trivia - zilver Jeugd EK (estafetteteam);
 9. Chris Huizinga, YVG / iSkate - wereldkampioen puntenkoers inline-skaten;
 10. Marcel Bosker, iSkate - brons Mass Start WK Junioren, winnaar World Cup Junioren 1500 en 3000 meter, baanrecord 3000 meter Sportcenrum Kardinge;
 11. Donar - Bekerwinnaar 2015;
 12. FC Groningen - Bekerwinnaar 2015.

Breedtesport

De dertiende sportpenning is de sportpenning voor de breedtesport. Burgemeester en wethouders van Groningen besloten deze uit te reiken aan Bart Prak, oprichter, aanjager en voorzitter van het Holland Nordic Basketball Tournament. Al 20 jaar is hij de drijvende kracht achter dit maatschappelijk betrokken evenement.