Kunst In Zicht-lezing over beeldhouwer Barbara Hepworth

Groningen - Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft woensdag 17 februari een lezing over beeldhouwer Barbara Hepworth. Plaats van handeling is de Remonstrantse kerk in Groningen.

In deze lezing wordt de loopbaan van Hepworth gevolgd, van de stenen sculpturen uit haar jonge jaren tot haar latere, beroemde bronzen beelden.

Barbara Hepworth

De Britse Barbara Hepworth (1903-1975) is een van de meest succesvolle beeldhouwers van de 20ste eeuw. Haar beelden maken deel uit van de grote sculptuurcollecties in de wereld. Hepworth deed in de jaren '20 haar intrede in de kunstwereld. Ze maakt gestileerde figuren van mensen en dieren, gehakt uit marmer en lokale Engelse steensoorten.

Organische vormen

Vanaf 1933 ontstonden de voor haar karakteristieke organische vormen, waarin ze de gesloten vorm letterlijk openbrak. In 1939 verhuisde ze naar St Ives in Cornwall. Het landschap werd een belangrijke inspiratiebron voor haar werk. Hepworth kwam op 72-jarige leeftijd om bij een brand in haar atelier. Dit atelier en haar woonhuis vormen tegenwoordig het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden.

Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum in Otterlo is,  50 jaar na Hepworth’ laatste grote tentoonstelling in Nederland, een overzicht van haar werk te zien (tot 17 april 2016).

Carolien ten Bruggencate

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 19de en 20ste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/ Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht

De lezing is georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. De lezing duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: Boekhandel Van der Velde.