B en W Groningen investeren 844.000 euro extra in ondersteuning mantelzorgers

Groningen - Burgemeester en wethouders van Groningen investeren dit jaar 844.000 euro extra in de ondersteuning van mantelzorgers. Deze zogenaamde Mantelzorgcompliment-gelden heeft het Rijk beschikbaar gesteld.

[caption id="attachment_42765" align="alignright" width="265"]Wethouder Schroor verheugd en trots op behalen titel Onderwijsstad. Wethouder Ton Schroor.[/caption] B en W steken het geld vooral in de ondersteuning en waardering van mantelzorgers in de eigen wijk of buurt, via de Wij-werkers. Er komt een coach voor de begeleiding van jonge mantelzorgers. Ook wordt geld gereserveerd voor nieuwe ideeën en initiatieven vanuit de wijken rond mantelzorg. Wethouder Zorg en Welzijn Ton Schroor: “Mantelzorgers verlenen langdurig en onbetaald zorg aan een familielid, vriend of buur. Als gemeente vinden wij het belangrijk om deze Stadjers onze waardering te geven en te ondersteunen bij hun waardevolle werk.”

Wij-werkers mantelzorg

De gemeente Groningen heeft deze ondersteuning en waardering dicht bij de mensen geregeld, in de eigen wijk of buurt. Alle Wij-teams hebben daarvoor een Wij-werker mantelzorg in hun midden. Deze Wij-werkers zijn er voor tips, adviezen, een luisterend oor, vragen en activiteiten. Daarbij beschikken ze over een netwerk van vrijwilligers, die de mantelzorger kunnen ontlasten door bijvoorbeeld 'even op te passen' of een klusje te doen. Binnen de Wij-teams zijn de Wij-werkers zo de verbindende schakel tussen de formele en informele zorg. Door Wij-werkers mantelzorg aan te stellen in elk Wij-team, heeft de gemeente deze ondersteuning het afgelopen jaar een boost gegeven.

Ondersteuning jonge mantelzorgers

De gemeente wil een coach aanstellen voor de begeleiding van jonge mantelzorgers. Deze groep mantelzorgers wordt snel ‘over het hoofd gezien’. De coach gaat jonge vrijwilligers ondersteunen die een maatje zijn voor de jonge mantelzorgers. Ze ondernemen leuke activiteiten, organiseren vakantieweken en bieden een luisterend oor.

Logeerhuis

Ook gaat er geld naar een burgerinitiatief om een logeerhuis op te zetten. Dit logeerhuis ‘De Opstap’ is bedoeld voor herstel en respijt. Mensen die bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komen, maar nog niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, kunnen hier logeren. Ook kunnen mantelzorgers hun zorgtaken een paar dagen of weken aan het logeerhuis overdragen. Daardoor kunnen zij tot rust komen en zo de zorg beter volhouden.

Mantelzorgkaart

De gemeente steekt tot slot een deel van de Mantelzorgcompliment-gelden in de Mantelzorgkaart. Daarmee kunnen mantelzorgers zichzelf trakteren op een bos bloemen, Italiaans ijs of een ontspannen uitje zoals een lunch voor twee bij NOVO Konditorei. Ook kunnen ze deelnemen aan een activiteit van het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas. Tot slot bevat de kaart een verrassingscoupon.