FC Groningen verrast vriend en vijand

Groningen - FC Groningen heeft zaterdag de supporters weer hoop gegeven. Met snel en energiek spel verraste de ploeg van Erwin van de Looi vriend en vijand, onder wie PEC Zwolle.

Door Wim Masker

Nadat Erwin van de Looi vorige week woensdag bekend had gemaakt zijn contract bij FC Groningen niet te verlengen, vroegen sommigen zich af of dit wel het juiste tijdstip was voor zo'n belangrijke beslissing. Het zou wel eens ten koste van de prestaties kunnen gaan. Van de Looi meldde vrijdag tijdens het wekelijkse perspraatje al dat de supporters zich daarover geen zorgen hoefden te maken. "Ondanks de wat mindere resultaten, is de spirit in het team toch erg goed. Als je ziet hoe er wordt getraind en als je kijkt naar de slotfase van de wedstrijd tegen Willem II en ook de inzet die is getoond in de thuiswedstrijd tegen NEC, kun je stellen dat het met de instelling wel goed zit."

Durf

Van de Looi maakte zich meer zorgen over de uitvoering. "De spelers moeten vaker en meer de bal willen hebben en die ook wat langer in bezit houden, ook als ze bijvoorbeeld onder druk staan. En verdedigend moeten we vooral blijven dekken. Tegen Willem II ging dat te vaak mis." In Zwolle liet FC Groningen zich weer eens van zijn betere kant zien. PEC kreeg nooit goed druk op de energiek spelende ploeg van Van de Looi. De Groningse aanvallers doken na vlotte combinaties meermalen op voor het doel van de matige Mickey van der Hart. De 3-1 zege was verdiend.

Cambuur

Zondag, wanneer Cambuur op bezoek komt in Euroborg, kan het algauw weer anders zijn. Als het publiek verwacht dat FC Groningen de Friezen wel eventjes oprolt, kon dat wel eens flink tegenvallen. Cambuur verloor zondag in eigen huis met 1-0 van Heerenveen, maar heerste op het middenveld. Sander van de Streek, Jack Byrne en Sjoerd Overgoor waren als trio sterker dan de 3 van Heerenveen. Dat de dorpsclub aan het langste eind trok was te danken aan een fraaie flits van de nieuwe Zweed Alber ‘Abe' Zeneli.

Nieuwe spits

Cambuur trok in de winterstop vier spelers aan: de ex-FC Groningers Darryl Lachman en Tom Hiariej, middenvelder Rai Vloet en maandag Kevin van Veen. De Brabantse spits moet de naar Willem II vertrokken topscorer Bartholomew Ogbeche doen vergeten. Als ook Cambuur-trainer Henk de Jong voor de aanval kiest, wordt het ongetwijfeld een aantrekkelijk duel. De aftrap is om 14.30 uur.